Βρετανικά σχόλια: Πολιτικές πιρουέτες και αβεβαιότητα

Ο Εκόνομιστ σχολιάζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προκαλέσει ένα τεράστιο χάος μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, αλλά δεν ευθύνεται αυτός για το γεγονός ότι η συμφωνία των Βρυξελλών της 26ης Οκτωβρίου δεν ήταν ούτως ή άλλως επαρκής για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη. Η κίνηση Παπανδρέου, αν και τώρα πρέπει να μετανιώνει, έδειξε ότι τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας δεν καθορίζονται μόνο από τις πιέσεις των αγορών. Παρόλα αυτά, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, πρωτίστως για τους Έλληνες. Αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, κατά τον Εκόνομιστ, είναι να αφιερώσει λιγότερη προσπάθεια στην αύξηση των φόρων που καταστρέφουν την ανάπτυξη και να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αντίθετα ευνοούν την ανάπτυξη. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Παπανδρέου επέλεγε την εύκολη οδό, σχολιάζει το περιοδικό. Όσο για τους διεθνείς πιστωτές, θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν μήπως είναι πολύ αυστηροί με τη λιτότητα, όπως τους έδειξε ο κ. Παπανδρέου.

Σε άλλο δημοσίευμα του περιοδικού σημειώνεται ότι το ρίσκο του κ. Παπανδρέου εκπυρσοκρότησε από τη στιγμή που τέθηκε εν αμφιβόλω η δόση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως προς το τι πρόκειται να γίνει στο εξής, ο Εκόνομιστ γράφει ότι είναι πιθανό σε ενδεχόμενες εκλογές η ΝΔ να κερδίσει χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα η χώρα να χρειαστεί να αποδεχθεί μία κυβέρνηση συνασπισμού που θα στηρίζεται από αξιωματούχους της ΕΕ σε καίρια υπουργεία για την υπερκέραση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σε δημοσκόπηση στην ιστοσελίδα του Εκόνομιστ εξάλλου, το 62% των αναγνωστών απαντά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, έναντι 38% που απαντά «όχι».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τονίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια δραματική και απότομη αλλαγή στάσης απέσυρε το σχέδιό του για δημοψήφισμα προς μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφιση του G20 και των αγορών. Η απόφασή του είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή αν σκεφτεί κανείς ότι πρότεινε το δημοψήφισμα μόλις τη Δευτέρα και πέρασε την Τετάρτη προσπαθώντας να πείσει για αυτό τους Σαρκοζί, Μέρκελ. «Ο κ. Παπανδρέου πασχίζει να κρατήσει τον έλεγχο της κυβέρνησής του αντιμετωπίζοντας εξεγερμένους υπουργούς που έχουν βαρεθεί το ιδιοσυγκρασιακό στιλ ηγεσίας τους», σχολιάζει η εφημερίδα.

Η ίδια εφημερίδα σχολιάζει ότι το μέλλον του πρωθυπουργού είναι μετέωρο, μετά από μια μέρα πολιτικής που έμοιαζε με τρενάκι λούνα παρκ, με συνεχείς διακυμάνσεις. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που δεν κατονομάζεται δηλώνει ότι «η χώρα εξευτελίστηκε στις Κάννες και ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα». Η εφημερίδα εξηγεί επίσης ότι η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ Παπανδρέου – Σαμαρά μετά την αρχική ένδειξη συναίνεσης έγκειται στη χρονική σειρά σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας και κύρωσης της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Ο Ιντιπέντεντ θεωρεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να εισακούσει τις εκκλήσεις για παραίτησή του διότι έχει επιδείξει επιπολαιότητα, ενώ οι Τάιμς τον εγκαλούν για «πολιτικές πιρουέτες» που έχουν αφήσει τον υπόλοιπο κόσμο ζαλισμένο να αναρωτιέται αν είναι ευφυής ή γελωτοποιός.

Ο Γκάρντιαν γράφει ότι οι ηγέτες του G20 παραδέχθηκαν πως η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να βγει από την ευρωζώνη. Όσο για τον κ. Παπανδρέου σχολιάζει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη η παραμονή του στην εξουσία, καθώς έχει ξεσπάσει πλέον ανοιχτός πόλεμος στο κόμμα του.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αποφαίνεται ότι βρισκόμαστε τελικά στο σημείο που βρισκόμασταν και προχθές, δηλαδή σε καθεστώς αβεβαιότητας για τον Παπανδρέου, την κυβέρνηση και το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο ίδιος ο κ Παπανδρέου απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, στο χθεσινό νέο επεισόδιο της «ελληνικής φάρσας».

Η Ντέιλι Μέιλ στρέφεται κατά των «αλαζόνων» ηγετών της ΕΕ που εκφόβισαν τον Έλληνα πρωθυπουργό με αποτέλεσμα να ανακαλέσει το δημοψήφισμα, επιβεβαιώνοντας ότι οι Βρυξέλλες δε σέβονται τη δημοκρατία.

Οι αναλυτές της Μέριλ Λιντς στο Σίτι εκτιμούν σε σημείωμά τους ότι το δημοψήφισμα δε θα διενεργηθεί, ο Παπανδρέου θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς όμως επιτυχία και τελικά η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο το BBC εξάλλου ο Ζοσέ Μανουέ Μπαρόσο εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία των Βρυξελλών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν χαρακτήρισε πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ «τραυματική».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο