Κλείσιμο

Economist: Η λιτότητα της ευρωζώνης καταλήγει σε πολιτική αστάθεια

Η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου δεν έδωσε τελικά αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα της ευρωζώνης επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό Economist στηρίζοντας την άποψή του με χαρακτηριστική φωτογραφία. «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το ευρώ θα περάσει τη βάσανο της λαϊκής ετυμηγορίας. Αν δεν συνέλθουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, η 'συνάντηση' του ενιαίου νομίσματος με τη λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για το Ευρώ» τονίζει.

Όμως, ο Economist θεωρεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν ήταν ο κακός που χάλασε τη Σύνοδο της G20, αλλά ο άνθρωπος που απλά κόμισε το κακό νέο». Δεν ευθύνεται για την αναποτελεσματικότητα των Καννών: Οι διαφορές μεταξύ της ιταλικής και γερμανικής κυβέρνησης για το χρέος ήταν ήδη τεράστιες πολύ πριν ο κ. Παπανδρέου ρίξει τη χειροβομβίδα. Αν το ευρώ είχε θωρακιστεί σωστά έναντι των προβληματικών ιταλικών (και άλλων) ομολόγων, τότε η ελληνική χρεοκοπία δεν θα απειλούσε να μολύνει όλη την Ευρωζώνη.

Κατά το περιοδικό, όποια και να είναι τελικά η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, δεν θα γλιτώσει τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τους πολιτικούς, για να συμπληρώσει ότι θα ήταν καταστροφικό λάθος για την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη.

Ο Economist εκτιμά ότι η Ελλάδα «πρέπει να ξοδέψει με σοφία όσο πολιτικό κεφάλαιο ακόμα διαθέτει, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές, πράγμα που η κυβέρνηση Παπανδρέου απέφυγε επιμελώς, στρεφόμενος στην εύκολη λύση της φορολόγησης.»

Τέλος, κατηγορεί τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ότι η επιμονή τους στη λιτότητα ήταν τελικά αυτή που επιδείνωσε την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr