Κλείσιμο

«Σύνοδο Ειρήνης» για το κυπριακό προτείνει ο ΟΗΕ

Την πραγματοποίηση Συνόδου μεταξύ των ηγετών ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς τον Ιανουάριο πρότεινε ο ΟΗΕ. Η Κύπρος στο μεταξύ αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ στο δεύτερο 6μηνο του 2012.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Dervis Eroglu είναι σε καλό δρόμο για την επίλυση των μακροχρόνιων διαφορών τους.

Μιλώντας στη Ν. Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων θα βρουν λύση στις εκκρεμείς μεταξύ τους υποθέσεις τον Ιανουάριο. Σε περίπτωση που λήξει επιτυχημένα η σύνοδος, θα πραγματοποιηθεί επιπλέον διάσκεψη ανάμεσα σε Τουρκία, Βρετανία και Ελλάδα, που είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της κυπριακής κυριαρχίας.

«Οι συζητήσεις είναι θετικές, παραγωγικές και έντονες», είπε σε δημοσιογράφους, πλαισιωμένος από τους δύο ηγέτες στα κεντρικά του ΟΗΕ.

«Αυτό μου έδωσε την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική λύση. Και οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν ότι θεωρούν ότι μπορούν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία», είπε σύμφωνα με το Reuters.

Αναφορικά με την τουρκική υποψηφιότητα στην ΕΕ, μέχρι τώρα μόλις ένα κεφάλαιο (έρευνα και επιστήμες) έχει κλείσει. Έχουν ανοίξει άλλα 11 κεφάλαια, ωστόσο 8 παραμένουν μπλοκαρισμένα λόγω της αποτυχίας της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, που ανοίγει τα λιμάνια του βόρειου τμήματος της Κύπρου σε πλοία από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Προσφάτως, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει τις σχέσεις» της με την ΕΕ όταν αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ η Κύπρος το 2012. Η διαδικτυακή έκδοση της Famagusta Gazette δημοσιεύει την προτεινόμενη σύνοδο με επικριτικούς όρους, λέγοντας ότι μια τέτοια συνάντηση θα είναι η 5η τέτοιου είδους από το 2008. Οι προηγούμενες έλαβαν χώρα στη Γενεύη.

«Τώρα φαίνεται απίθανο οι δύο πλευρές να επιλύσουν τα εκκρεμή θέματα τους επόμενους 6 μήνες, πριν αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία της ΕΕ», αναφέρει η αγγλόφωνη εφημερίδα.

Παραμένουν πολλά εμπόδια
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν πώς να εκλέξουν τον κύπριο πρόεδρο στη βάση της εκ περιτροπής, και δεν υπήρξε καμία «ουσιαστική αλλαγή στις θέσεις» σε ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των εκτοπισμένων και τις εδαφικές προσαρμογές για την διευκόλυνση της ομοσπονδίας.

Ωστόσο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν λύση σε κάποια άλλα ζητήματα.

Η εφημερίδα Milliyet είπε ότι Eroglu και Χριστόφιας συμφώνησαν ότι το νέο, επανενωμένο κυπριακό κράτος θα χρησιμοποιεί το ευρώ, ενώ η τουρκική λίρα, θα παραμείνει σε χρήση για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους.

Η προεδρία της κεντρικής τράπεζας του νέου κυπριακού κράτους θα αλλάζει μεταξύ τουρκοκυπρίων και ελληνοκυπρίων, ενώ η «φτωχή» τουρκική πλευρά θα λαμβάνει χρηματοδότηση από το ομοσπονδιακό κράτος για 13 χρόνια προς βοήθεια επίλυσης των προβλημάτων υποδομής.

Η τουρκική και ελληνική πλευρά θα εκπροσωπούνται ισότιμα σε όλα τα επίπεδα της δικαιοσύνης, ωστόσο η ελληνική πλευρά θα έχει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή του κυπριακού κοινοβουλίου, ελέγχοντας το 75% των εδρών. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά πήρε εγγυήσεις ότι κάθε νομοσχέδιο που θα θεωρείται επιζήμιο για τα συμφέροντά της δεν θα περνά, αναφέρει η Milliyet.

Ακόμη, και οι δύο πλευρές θα μπορούν να ασκήσουν βέτο σε συγκεκριμένα νομοσχέδια όταν αντιτίθενται σε αυτά το ήμισυ των βουλευτών.
Πηγή: EurActiv.gr