Κόσοβο: Παραμένουν στα οδοφράγματα οι Σέρβοι

Στα οδοφράγματα που έχουν στήσει σε κεντρικές οδικές αρτηρίες ως «απάντηση» στην αποστολή τελωνειακών και αστυνομικών σε δύο διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας πέρασαν, μία ακόμη νύχτα, οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο.

Τα οδοφράγματα παραμένουν στους δήμους Ζβέτσαν, Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και Λεπόσαβιτς και στις οδικές αρτηρίες προς τις δύο διαβάσεις Μπρνιακ και Γιάρινιε. Για να προστατευθούν από το κρύο και τη βροχή, οι Σέρβοι κάτοικοι έχουν στήσει σκηνές κοντά τα οδοφράγματα και στη γέφυρα στον ποταμό Ίμπαρ, στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Στις πρώτες του δηλώσεις από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος διοικητής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (KFOR) Έρχαρντ Ντρεβς τόνισε ότι οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων δεν εμποδίζουν μόνο την ελεύθερη κυκλοφορία της KFOR και άλλων διεθνών αποστολών, αλλά και των ίδιων των πολιτών.

Ο διοικητής της KFOR εκτίμησε ότι η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο είναι σταθερή κι εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί λύση προς το συμφέρον των πολιτών, που θα αναζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), σήμερα, αναμένεται ν’ αποφασίσει, αν θα αναλάβει την υπόθεση των 13 Σέρβων οδηγών φορτηγών της εταιρείας «Eurokop» από τη Ράσκα, οι οποίοι συνελήφθησαν από την αστυνομία του Κοσόβου για παράνομη είσοδο. Για το θέμα συζήτησε, χθες, με εκπροσώπους της Eulex ο γενικός γραμματέας στο αρμόδιο για το Κόσοβο υπουργείο της σερβικής κυβέρνησης Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

Πηγή: skai.gr