Μπερλουσκόνι: Η απόφαση της S&P για υποβάθμιση της Ιταλίας δεν αντανακλά την πραγματικότητα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας δεν αντανακλά την πραγματικότητα και τόνισε ότι η Ιταλία ετοιμάζει ήδη μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.

«Οι εκτιμήσεις της Standard & Poors φαίνεται ότι υπαγορεύονται περισσότερο από δημοσιεύματα εφημερίδων παρά από την πραγματικότητα και επίσης φαίνεται ότι επηρεάζονται αρνητικά από πολιτικούς υπολογισμούς», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Μπερλουσκόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη εγκρίνει μέτρα που αποσκοπούν στη δημοσιονομική ισορροπία το 2013 και ότι ετοιμάζει μέτρα υποστήριξης της ανάπτυξης, τα οποία θα αποδώσουν καρπούς βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βλέπει πίσω από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας του παιχνίδια των μίντια. «Οι εκτιμήσεις της Standard & Poor΄s υπαγορεύθηκαν περισσότερο από τις ειδήσεις των μίντια παρά από την πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη συμπληρωματικά μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Το χρέος της Ιταλίας αντιστοιχεί αυτή τη στιγμή στο 120% του ΑΕΠ. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα νέο πακέτο λιτότητας 54 δις ευρώ. Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια τα μέτρα λιτότητας θα κατάφερναν να μειώσουν αντίστοιχα το έλλειμμα.

Η Ιταλία είναι μετά την Ελλάδα η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη, παράλληλα όμως είναι και η τρίτη ισχυρότερη οικονομία μέσα στην ΟΝΕ.

Πηγή: skai.gr