Κύπρος: Παρουσιάστηκαν τα ν/σ για την στήριξη της οικονομίας

Επτά νομοσχέδια για την υλοποίηση του πρώτου πακέτου μέτρων οικονομικής εξυγίανσης, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που συνήλθε εκτάκτως την Τετάρτη, για να ενημερωθεί και να προγραμματίσει τις περαιτέρω ενέργειές της.

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση στις 25 Αυγούστου, για να ψηφίσει τα νομοσχέδια, αφού προηγηθεί συζήτησή τους στην Επιτροπή Οικονομικών, σε συνεδρίες που ορίστηκαν για τις 22, 23 και 24 Αυγούστου.

Ο Κ. Καζαμίας δήλωσε στην Επιτροπή ότι υπάρχει τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με απώτερο στόχο να μηδενιστεί το έλλειμμα το 2013.

Για το 2011, στόχος είναι να μειωθεί στο 4% έως 4,5% και το 2012 στο 2% έως 2,5%, για να φθάσει το 2013 στο μηδέν.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως όταν ληφθούν τα μέτρα, το έλλειμμα στο τέλος του 2011 θα επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από την έκρηξη στο Μαρί, ενώ αν δεν εφαρμοσθούν τα μέτρα το έλλειμμα θα είναι γύρω στο 6,5%, δηλαδή δύο μονάδες πάνω από το στόχο για το 2011.

Το ένα από τα νομοσχέδια, ίσως το πιο σημαντικό, προνοεί την κατάργηση των επαγγελματικών ταμείων συντάξεων για τους νεοεισερχομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την καθιέρωση ενός ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος με φορέα το υφιστάμενο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για όλους τους εργαζομένους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλο σημαντικό νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής στο δημόσιο κατά 10% με ταυτόχρονη σύσταση Ταμείου Προνοίας.

Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα καταβάλουν ως έκτακτη εισφορά 3% για τα επόμενα τρία χρόνια, ή και περισσότερα αν χρειαστεί, ώστε να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 22 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος του 2012, 90 εκατομμύρια και επίσης θα κληθούν να συνεισφέρουν 2% στο Ταμείο Χηρών και Ορφανών από το σημερινό ύψους του 0,75%.

Στον τομέα της γενικής φορολογίας, ο συντελεστής του ΦΠΑ αυξάνεται από το 15% στο 17% με στόχο την είσπραξη 20 εκατομμυρίων φέτος και 130 εκατομμυρίων τον ερχόμενο χρόνο.

Εξ άλλου, υπολογίζεται να εισπραχθούν 50 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 από την αύξηση της φορολογίας επί των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%, καθώς και 15 εκ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας επί των κερδών των εταιρειών από 15% σε 17%.

Τέλος, υπολογίζεται να εισπραχθούν 5 εκ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή του Φόρου Εισοδήματος, για εισοδήματα πάνω από 60 χιλιάδες ευρώ από το σημερινό 30% στο 35%.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ετοιμάζεται σειρά από άλλα Νομοσχέδια τα οποία θα προνοούν κατάργηση ημικρατικών οργανισμών των οποίων θεωρείται ότι έληξε η χρησιμότητα, αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, κατάργηση κενών θέσεων και παγοποίηση νέων θέσεων, με στόχο την μείωσή τους κατά 5 χιλιάδες στα επόμενα πέντε χρόνια και τέλος εναλλαξιμότητα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο να μειωθούν οι υπερωρίες κατά 25% μέχρι το τέλος του 2012.

Επίσης ανέφερε ότι με τον προϋπολογισμό του 2012 αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις για κατάργηση της ΑΤΑ στις συντάξεις στο δημόσιο, όταν δίνονται γενικές αυξήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση κατά 200 εκατομμύρια ευρώ στις κοινωνικές παροχές και θα μειωθούν τα δημόσια βοηθήματα κατά 40 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, θα επιβληθεί εισφορά 350 ευρώ τον χρόνο σε κάθε εγγεγραμμένη εταιρεία, μέτρο που θα αποφέρει έσοδα 70 εκατομμυρίων ευρώ, θα διπλασιαστεί ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας και θα αναθεωρηθεί η αξία των ακινήτων για σκοπούς φορολογίας, η οποία σήμερα επιβάλλεται επί των εκτιμήσεων του 1980.
Πηγή: skai.gr