Ιαπωνία: O πρωθυπουργός Ναότο Καν εγκαταλείπει τον θώκο

Όταν ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ανέλαβε την πρωθυπουργία υπήρχε μία διάχυτη αισιοδοξία στην κοινωνία (εξου και το λογοπαίγνιο “yes we kan” που θύμιζε το αντίστοιχο προεκλογικό σλόγκαν του Μπαράκ Ομπάμα). Η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην από τότε, και ο Καν ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η κυβέρνηση του, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2010, επιβίωσε μιας ψήφου δυσπιστίας στις αρχές Ιουνίου, όμως ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί αμέσως μόλις αντιμετώπιζε τις συνέπειες του σεισμού, του τσουνάμι και της επακόλουθης πυρηνικής κρίσης της 11ης Μαρτίου.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία όπως είχε υποσχεθεί μετά την έγκριση δύο νομοσχεδίων στα τέλη Αυγούστου.

«Όταν κυρωθούν, θα ετοιμαστούμε γρήγορα για την εκλογή του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Καν σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. «Η κυβέρνησή μου έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει και δεν μετανιώνω», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει την έγκριση από τη βουλή ενός νομοσχεδίου με το οποίο θα εκδοθούν ομόλογα για την κάλυψη του ελλείμματος στον τρέχοντα προϋπολογισμό και ενός νομοσχεδίου το οποίο θα προωθήσει τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο Καν προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την ανακοίνωση ότι το Δημοκρατικό Κόμμα συμφώνησε με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα σήμερα να ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια ως την 26η Αυγούστου.

Ο πέμπτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας σε ισάριθμα έτη δέχεται έντονες πιέσεις να παραιτηθεί από την αντιπολίτευση όπως και από το δικό του κόμμα.

Πολλά ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είχαν αφήσει να εννοηθεί πως ο Καν επρόκειτο να παραιτηθεί τον Ιούλιο, αλλά ο ίδιος δήλωσε ότι πρόκειται να παραμείνει στην εξουσία ώσπου να τεθεί ξανά υπό έλεγχο η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, κάτι που η Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) αναμένει να γίνει τον Ιανουάριο.

Από το εργοστάσιο διαρρέει ραδιενέργεια μετά τις ζημιές που υπέστη από το σεισμό και το τσουνάμι, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15.700 πολίτες ενώ πάνω από 4.700 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η κυβέρνηση του Καν επικρίθηκε με σφοδρότητα για την προχειρότητα και την αδεξιότητα που επέδειξε στην αντιμετώπιση της καταστροφής και της πυρηνικής κρίσης. Το Δημοκρατικό Κόμμα προγραμματίζει να διεξαγάγει εσωκομματικές εκλογές την 28η Αυγούστου για να αναδείξει τον διάδοχο του Καν.
Πηγή: skai.gr