DW: Θα υπάρξει τελικά ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Μετά τη χθεσινή ατελέσφορη σύνοδό του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκ νέου για την καταδίκη της Συρίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, διαφαίνεται η δυνατότητα προσέγγισης υπό την πίεση της κλιμάκωσης της βίας.

Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης έχει κατατεθεί σχέδιο ψηφίσματος της ΕΕ για την καταδίκη του καθεστώτος, αλλά και άλλες προτάσεις με πιο επιφυλακτική διατύπωση. Η ΕΕ δια στόματος της κ. Κάθριν Άστον διαμήνυσε ότι διευρύνει τη λίστα ανεπιθύμητων Σύρων αξιωματούχων κατά δύο πρόσωπα: τον υπουργό Άμυνας της Συρίας στρατηγό Αλί Χαμπίμπ Μαχμούντ και το θείο του προέδρου Άσαντ Μοχάμεντ Μαλούφ, με την κατηγορία της ενεργού συμμετοχής στο αιματοκύλισμα της Χάμα.

Στο περιθώριο της συνόδου, οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ν. Αφρικής και του Λιβάνου δήλωσαν πως απορρίπτουν την καταδίκη του καθεστώτος Άσαντ γιατί φοβούνται μήπως επαναληφθεί το σενάριο της Λιβύης, δηλαδή μήπως επακολουθήσει στρατιωτική επέμβαση.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το ΣΑ θα εγκρίνει σήμερα ψήφισμα για να στείλει ένα μήνυμα για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, έστω και αν το ψήφισμα δεν είναι σκληρό.

Στο Ραμαζάνι θα κριθεί το καθεστώς Άσαντ;

Στο μεταξύ, οι επιθέσεις του συριακού στρατού κατά αντιφρονούντων συνεχίζονται. Πολλοί ειδικοί αναλυτές επιμένουν ότι ο Άσαντ επιδιώκει να πνίξει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε κινητοποίηση της αντιπολίτευσης στη διάρκεια του Ραμαζανιού, διότι γνωρίζει ότι το Ραμαζάνι συνιστά μοναδική ευκαιρία συνάντησης και συνάθροισης ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και πολιτικές πεποιθήσεις.

Γι’ αυτό, ο Γερμανός πολιτολόγος Φόλκερ Πέρτες, διευθυντής του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική, υπογραμμίζει ότι «το Ραμαζάνι θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία».

Παράλληλα, ο Γερμανός ειδικός τόνισε πως η συριακή αντιπολίτευση έχει ως χαρακτηριστικό της την απέχθεια σε κάθε έξωθεν παρέμβαση: «Δεν θέλουν ξένη στρατιωτική επέμβαση, ούτε καν συζήτηση για το θέμα αυτό». Ο λόγος είναι ότι το καθεστώς Άσαντ θα εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε συζήτηση ή νύξη για το θέμα και θα επιβάλει χειρότερες και πιο εκτεταμένες κυρώσεις.

Βιβή Παπαναγιώτου

Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: skai.gr