Κύπρος: Μικρό όπλο μαζικής καταστροφής τα εμπορευματοκιβώτια

Τα εμπορευματοκιβώτια με τα εκρηκτικά στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς ήταν «μικρό όπλο μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, ΕΚΕΟ, Θεόδωρος Λιόλιος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα».

Εκείνοι που τα κατασκεύασαν, είπε ο κ. Λιόλιος, έπρεπε να γνωρίζουν ότι «η δομή ήταν η ίδια με εκείνη της πρώτης μεγάλης ισχύος συμβατικής έκρηξης στο Λος Άλαμος το 1945, λίγο πριν δοκιμαστεί το πρώτο πυρηνικό όπλο». Τα εμπορευματοκιβώτια στη Ναυτική Βάση, ανέφερε, τοποθετήθηκαν με τέτοια γεωμετρική δομή, ώστε να υπάρξει κρίσιμη μάζα του συμβατικού εκρηκτικού και να μη μείνει ούτε ένα γραμμάριο.

Ο διευθυντής του ΕΚΕΟ εξέφρασε την άποψη, ότι η ισχύς και η προϊστορία της έκρηξης δημιουργούν συνθήκες που ξεφεύγουν από τις εμπειρίες των πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, οι οποίοι κλήθηκαν στην περιοχή. Δεν γνωρίζουμε, υπογράμμισε, τι υλικά υπήρχαν στα εμπορευματοκιβώτια και ποια είναι η σύσταση των χιλιάδων μεταλλικών δίσκων που έχουν διασκορπιστεί στην περιοχή. Τόνισε, ότι θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να τα συλλέγουν οι στρατιώτες, μέχρι το Χημείο του κράτους να ανιχνεύσει το είδος του μετάλλου. Κάλεσε, παράλληλα, τους πολίτες να μη μαζεύουν οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο από την περιοχή, μέχρι να διαπιστωθεί τι είδους είναι.

Υπάρχει ενδεχόμενο, είπε ο κ. Λιόλιος, να είναι μαγνήσιο ή μέταλλο που χρησιμοποιείται στους κάλυκες των πυροβόλων και των βλημάτων των τεθωρακισμένων. Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, διότι μπορεί να μην πρόκειται για κάτι βλαβερό και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει τι σύσταση έχουν.

Εντωμεταξύ, κηδεύτηκε την Παρασκευή ο υπαξιωματικός του Ναυτικού, επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, θύμα της έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς. Τιμητικό άγημα του Ναυτικού απέδωσε τιμές. Το φέρετρο του υπαξιωματικού του ήταν καλυμμένο με τις σημαίες της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας.

Της κηδείας προέστη ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β'. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε επικήδειο λόγο του ο πλωτάρχης της Εθνικής Φρουράς Θωμάς Παπά, αναφέρθηκε στην μεγάλη απώλεια που επιφέρει ο θάνατος του Ηρακλέους τόσο στις τάξεις του Ναυτικού όσο και στην οικογένειά του.

Στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα για την τραγωδία

Φάκελο 47 σελίδων, με απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα για το φονικό φορτίο, που φυλασσόταν στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, έδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα και στη συνέχεια στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου.

Στο φάκελο περιέχονται πολλές επιστολές μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων, όπως ο Γενικός Εισαγγελέας και η Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και τα πρακτικά συσκέψεων σχετικά με το χειρισμό τού θέματος, από τις 28 Μαΐου 2009 έως και τις 7 Ιουλίου 2011.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι από σημείωμα, που υποβλήθηκε στη Βουλή, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι για τους οποίους δεν είχε διαφοροποιηθεί ο χειρισμός του θέματος, αναφορικά με τη φύλαξη τού κατασχεθέντος φορτίου.

Στα έγγραφα καταγράφεται η αρχική άποψη τού παραιτηθέντος αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Πέτρου Τσαλικίδη, για λήψη μέτρων προστασίας και αργότερα η ιδιαίτερη ανησυχία του για την παρατεταμένη υπαίθρια εναποθήκευση του φορτίου.
Πηγή: skai.gr