Λιβύη: Σφοδρές μάχες στην πόλη Γκουαλίχ

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι προσπάθησαν την Δευτέρα να απωθήσουν τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κοντά στην Γκουάλιχ, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, την οποία κατέλαβαν την Τετάρτη οι αντικαθεστωτικοί, όπως δήλωσαν οι ίδιοι.

«Σημειώνονται συγκρούσεις στο βουνό Ζαράτ, κοντά στην Κέκλαχ» (15 χιλιόμετρα βόρεια της Γκουάλιχ), δήλωσε ο Ουάελ Μπράχεν, επικεφαλής μίας μικρής ομάδας εξεγερμένων από την Γκουάλιχ.

«Από τις δύο το πρωί οι δυνάμεις του Καντάφι χτυπούν με πυραύλους Γκραντ και αντιαρματικά», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «οι μάχες ξεκίνησαν στις 05:00 το πρωί όταν οι εξεγερμένοι εξαπέλυσαν μία επίθεση».

Σύμφωνα με τον Μπράχεν, οι επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι είχαν στόχο επίσης το δρόμο που ενώνει την Κέκλαχ με την αλ Ασάμπαα, 17 χιλιόμετρα από την Γκουάλιχ, την οποία οι δυνάμεις του Καντάφι προσπαθούν να ανακαταλάβουν.

Οι εξεγερμένοι πήραν υπό τον έλεγχό τους την Τετάρτη την Γκουάλιχ και δήλωσαν ότι ο επόμενος στόχος τους είναι η αλ Ασάμπαα, απ' όπου θα προχωρήσουν προς την Γαριάν, 20 χιλιόμετρα πιο μακριά, την τελευταία μεγάλη πόλη νότια της Τρίπολης.

Εξάλλου τέσσερις εξεγερμένοι σκοτώθηκαν και 22 ακόμη τραυματίστηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σε μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Ζλίτεν, σύμφωνα με ανακοίνωση των εξεγερμένων.

«Τέσσερις μαχητές μας έγιναν μάρτυρες και 22 ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Καντάφι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο σοβαρός τραυματισμός πολλών εξεγερμένων προήλθε από τη χρήση «βαρέων όπλων από τις δυνάμεις του Καντάφι και βομβών διασποράς που είναι απαγορευμένες βάσει των διεθνών συνθηκών», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Οι εξεγερμένοι προελαύνουν προς το κέντρο της Ζλίτεν, περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Μισράτα.
Πηγή: skai.gr