Βρετανία: Σε απεργιακές κινητοποιήσεις η χώρα

Έως και 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι στη Βρετανία συμμετέχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις συντάξεις.

Συμμετέχουν τρία συνδικάτα εκπαιδευτικών και το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση. Περίπου 10.000 σχολεία και κολέγια στην Αγγλία και την Ουαλία είναι κλειστά ή λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, ενώ επηρεάζονται δικαστήρια, τελωνεία, υπηρεσίες έκδοσης διαβατηρίων, κέντρα εύρεσης εργασίας, εξεταστικά κέντρα οδήγησης, βιβλιοθήκες, εφορίες, σωφρονιστικά καταστήματα. Καθυστερήσεις παρατηρούνται στον έλεγχο διαβατηρίων στα αγγλικά αεροδρόμια.

Οι απεργοί προγραμματίζουν πορεία στο κέντρο του Λονδίνο αργότερα το απόγευμα, ενώ πικετοφορίες οργανώνονται σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «λάθος» τις κινητοποιήσεις, ενώ εναντίον των απεργιών τάχθηκε και ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ.

Η σημερινή απεργία θεωρείται πρόγευση μεγαλύτερων κινητοποιήσεων στο βρετανικό δημόσιο τον Οκτώβριο, όταν αναμένεται η συμμετοχή του μεγαλύτερο συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων, με 1,3 εκατομμύρια μέλη που εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο αντίστοιχο ΕΣΥ και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το 50% των Βρετανών πολιτών αποδοκιμάζει την απεργία, αν και η πλειοψηφία δεν υποστηρίζει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός/ Λονδίνο