Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους αμερικανούς πολίτες που σχεδιάζουν να λάβουν μέρος στο στολίσκο για τη Γάζα ότι προβαίνουν σε «προκλητικές» ενέργειες

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε εκ νέου χθες τους ακτιβιστές οι οποίοι σχεδιάζουν να πλεύσουν με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας την επόμενη εβδομάδα για να σπάσουν τον Ισραηλινό αποκλεισμό του θύλακα ότι θεωρεί πως θα λάβουν μέρος σε μια «προκλητική» ενέργεια και ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

«Οι οργανώσεις που επιδιώκουν να διαρρήξουν το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας προβαίνουν σε ανεύθυνες και προκλητικές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών» των πλοίων που θα συμμετέχουν στην προσπάθεια, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο επεισόδιο του 2010, όταν ισραηλινοί επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων επέδραμαν σε στολίσκο που μετέβαινε στη Γάζα και υπήρξαν πολλοί νεκροί.

Τουλάχιστον 36 υπήκοοι των ΗΠΑ και τέσσερις ναυτικοί συμμετέχουν σε ένα στολίσκο υπό σημαία Ηνωμένων Πολιτειών που αυτοαποκαλείται The Audacity of Hope (σ.σ. από τον τίτλο του γνωστότερου βιβλίου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που έχει εκδοθεί στα ελληνικά υπό τον τίτλο Τολμώ να Ελπίζω) και σχεδιάζει να ενωθεί με άλλα σκάφη σε διεθνή ύδατα πριν πλεύσουν για τη Γάζα.

Ο στολίσκος έχει πρόθεση να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει στους αμερικανούς να μεταφέρουν εφόδια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ήδη επαρκείς διεθνώς αναγνωρισμένοι μηχανισμοί για την μεταφορά αρωγής στη Γάζα.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι υπάρχουν κανάλια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με ασφαλή και σίγουρο τρόπο και ότι η κατάσταση βελτιώνεται», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Πηγή: skai.gr