Κλείσιμο

Κλίντον: Δεν έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις ο Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις και η θέση της κυβέρνησής του γίνεται μέρα με τη μέρα «όλο και λιγότερο ανεκτή», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Στις δηλώσεις της αυτές, η κ. Κλίντον υπενθυμίζει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άφησε την επιλογή στον Σύρο πρόεδρο: να προχωρήσει σε πολιτική μετάβαση ή να φύγει.

«Κάθε μέρα που περνά, δεν γίνεται καμιά ενέργεια προς αυτήν την επιλογή . Ο Ασαντ δεν σταματά τις βιαιότητες εναντίον του ίδιου του λαού, ούτε δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε η Κλίντον στους δημοσιογράφους.

«Κάθε μέρα που περνά, η θέση της συριακής κυβέρνησης γίνεται λιγότερο ανεκτή, ενώ οι απαιτήσεις του λαού για αλλαγή ενισχύονται. Για το λόγο αυτό κάνουμε έκκληση να σταματήσουν αμέσως οι βιαιότητες και να αρχίσει μια ουσιαστική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στις αλλαγές», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η κ. Κλίντον δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες ότι ένα13χρονο αγόρι βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας στην Ντεράα.

«Σκέφτομαι τι συμβολίζει αυτό στα μάτια πολλών Σύρων, πρόκειται για την πλήρη εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης της Συρίας να συνεργαστεί με τον λαό και να τον ακούσει», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Απλώς ελπίζω ότι ο θάνατος αυτού του παιδιού δεν ήταν μάταιος και πως η κυβέρνηση θα σταματήσει τις βιαιότητες και θα αρχίσει τη μετάβαση προς μια πραγματική δημοκρατία».

Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ «έχει πει πολλά πράγματα τις τελευταίες ημέρες και τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν έχουμε δει παρά ελάχιστες πράξεις από την πλευρά του», τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον Μαρκ Τόνερ.

«Μιλάει για μεταρρυθμίσεις, όμως δεν έχουμε δει πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Χθες Τρίτη, ο Σύρος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι χορηγεί γενική αμνηστία στα μέλη της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων και στους πολιτικούς κρατούμενους.
Πηγή: skai.gr