Κλείσιμο

Καταγγελίες για 1.100 νεκρούς στη Συρία

Τουλάχιστον 1.100 αμάχοι έχουν σκοτωθεί από το Μάρτιο που άρχισαν οι κινητοποιήσεις κατά του συριακού καθεστώτος σύμφωνα με την η συριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah.

Η οργάνωση υπογράμμισε ότι έχει στη διάθεσή της τα ονόματα των 1.100 ανθρώπων, οι οποίοι, όπως διευκρινίζει, σκοτώθηκαν κυρίως στην κοιλάδα Χαουράν, στη νότια Συρία, από όπου ξεκίνησαν στις 18 Μαρτίου οι κινητοποιήσεις.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε απότομα όταν αυξήθηκαν οι διαδηλώσεις και επεκτάθηκαν πέραν του νοτίου τμήματος της χώρας και την καταστολή τους ανέλαβε ο στρατός.

Η Sawasiah, την οποία έχει ιδρύσει ο Σύρος δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μοχάμαντ αλ Χασάνι, επισημαίνει ότι έχει πληροφορίες για το θάνατο άλλων 200 αμάχων, αλλά διευκρινίζει ότι δεν έχει στη διάθεσή της τα ονόματά τους.

Οι συριακές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τους περισσότερους θανάτους αμάχων σε «ένοπλες ομάδες δολιοφθορέων», οι οποίες υποστηρίζονται από ισλαμιστές και δυνάμεις εκτός της χώρας και οι οποίες, όπως επισημαίνουν οι αρχές, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 120 στρατιώτες και αστυνομικούς.

Πάντως, σύμφωνα με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από πράκτορες της ασφάλειας επειδή αρνήθηκαν να πυροβολήσουν αμάχους.
Πηγή: skai.gr