KOΣΜΟΣ


Νέες σημαντικές αποκαλύψεις από τα έγγραφα του Wikileaks

Για πρώτη φορά οι αναγνώστες της «Κ» θα έχουν την ευκαιρία μέσα από γραπτές πηγές να παρακολουθήσουν με σπάνια διαύγεια το νήμα που συνδέει τις ελληνικές αποφάσεις για θέματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό ή την τρομοκρατία με τις αμερικανικές σκέψεις, αλλά και τις αντιδράσεις που αυτές πυροδότησαν. Πάνω από όλα, τα έγγραφα αυτά -αδιαβάθμητα, εμπιστευτικά ή απόρρητα- καθρεφτίζουν την άγνωστη εικόνα που έχει για μας ο πιο υπολογίσιμος παίκτης της διεθνούς διπλωματικής σκηνής.

WikiLeaks: Οι αποκαλύψεις για την Ελλάδα

 
Για πρώτη φορά οι αναγνώστες της «Κ» θα έχουν την ευκαιρία μέσα από γραπτές πηγές να παρακολουθήσουν με σπάνια διαύγεια το νήμα που συνδέει τις ελληνικές αποφάσεις για θέματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό ή την τρομοκρατία με τις αμερικανικές σκέψεις, αλλά και τις αντιδράσεις που αυτές πυροδότησαν. Πάνω από όλα, τα έγγραφα αυτά -αδιαβάθμητα, εμπιστευτικά ή απόρρητα- καθρεφτίζουν την άγνωστη εικόνα που έχει για μας ο πιο υπολογίσιμος παίκτης της διεθνούς διπλωματικής σκηνής.

Μέρος 41

06ATHENS1652

Οι Πακιστανοί κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για συνέργεια στο λαθρεμπόριο μεταναστών και επισημαίνει σύνδεση μεταξύ τρομοκρατών και διακινητών

Τον Ιούνιο του 2006 ο επιτετραμμένος της πρεσβείας του Πακιστάν στην Αθήνα συναντά τον Αμερικανό πρέσβη και του αποκαλύπτει πως πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ λαθρεμπόρων-διακινητών λαθρομεταναστών στην χώρα μας και κυκλωμάτων της Ισλαμικής τρομοκρατίας στην Αθήνα. Ο Πακιστανός διπλωματικός υπάλληλος προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ακόμη και για συνέργεια στη διακίνηση λαθρομεταναστών από την χώρα του στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά

Μέρος 40

06ATHENS1475

Η περίπτωση προσφυγής στην Χάγη για τις Ελληνοτουρκικές διαφορές με αφορμή τις δηλώσεις Στεφανόπουλου

«Δεν έχουμε πολλά να φοβηθούμε από την προσφυγή στο Δικαστήριο» ήταν η δήλωση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου που ξεσήκωσε συζητήσεις την άνοιξη του 2006 και αναλύεται σε τηλεγράφημα του επιτετραμμένου της πρεσβείας της Αθήνας. Ο διπλωματικός υπάλληλος σημειώνει δε όλες εκείνες τις στιγμές στην ιστορία των ελληνοτουρκικών διαφορών, κατά τις οποίες μία προσφυγή στη Χάγη προτάθηκε ή συζητήθηκε ως ενδεχόμενη λύση από τους Έλληνες αξιωματούχους.

Διαβάστε αναλυτικά

Μέρος 39

06ATHENS1432

Ο απαγορευμένος πρέσβης και τα ενεργειακά ανοίγματα της Ελλάδας

Σε μία προσπάθεια να κινήσει της διαδικασίες μίας συμφωνίας της Αθήνας με το Μπακού για προμήθεια αερίου που θα αποτελούσε το επόμενο βήμα για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας από την Ρωσική επιρροή ο Αμερικανός πρέσβης συναντά τον Αζέριο ομόλογό του. Ο δεύτερος του αποκαλύπτει γιατί θεωρείται «απαγορευμένος» από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε Αθήνα και Λευκωσία.

Διαβάστε αναλυτικά

Μέρος 38

06ATHENS1058

Προετοιμάζοντας την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Rice για μια συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη

Το 2006, λίγο πριν από την επίσκεψη της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Condoleezza Rice, ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ries συντάσσει ένα ενημερωτικό σημείωμα προς την Ουάσιγκτον με τα σημαντικότερα θέματα που κατά τη γνώμη του πρέπει να απασχολήσουν την συνάντηση Rice - Μπακογιάννη στην Αθήνα.

Διαβάστε αναλυτικά

Μέρος 37

05NICOSIA1617

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος δεν είναι πρόβλημα, αλλά χώρα»

Τον Οκτώβριο του 2005 η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Λευκωσίας συντάσσει ένα σημείωμα για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Όπως διαπιστώνει, οι προοπτικές για συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι «ζοφερές», ενώ υπογραμμίζει ότι οι συνάδελφοί της Αμερικανοί διπλωμάτες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Κύπρος είναι «χώρα και όχι πρόβλημα». Με αυτή την έννοια, όπως υπογραμμίζει η επιτετραμμένη, πρέπει να βρεθούν νέες ιδέες για την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών στο νησί, αλλά και επιπρόσθετα πρόσφορα θέματα για συνεργασία μεταξύ των Αμερικανών και της Λευκωσίας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται θέματα τρομοκρατίας, όπως η διέλευση Κούρδων μαχητών από το νησί, αλλά και η σχέσεις των Κυπρίων πολιτικών με τις ηγεσίες της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε αναλυτικά

Μέρος 36

05NICOSIA1585

Οι Αμερικανοί προβληματίζονται για το «πώς πρέπει να μιλάνε για το Κυπριακό»

Ενάμισι χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβεία στην Λευκωσία στέλνει σημείωμα με τον εύγλωττο τίτλο «Πώς πρέπει να μιλάμε για το Κυπριακό», σημειώνοντας ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά - και κυρίως τα κυπριακά ΜΜΕ - διαστρεβλώνουν πολλές φορές την αμερικανική θέση, ενώ η πολιτική ηγεσία της Κύπρου κατηγορείται ότι δεν έχει ακόμη πάρει ξεκάθαρη θέση.

Διαβάστε αναλυτικά

Μέρος 35

05ATHENS392

Συνάντηση για να δώσει η Ελλάδα βοήθεια στις δυνάμεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ

Στο τηλεγράφημα του Φεβρουαρίου του 2005 ένας από τους μεσαίου βαθμού υπαλλήλους του Ελληνικού ΥΠΕΞ συναντάται με τον ακόλουθο της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η συζήτηση - όπως σε πολλές συναντήσεις διπλωματικών υπαλλήλων και των δύο χωρών - αφορά στην αυξανόμενη πίεση από πλευράς ΗΠΑ για όλο και μεγαλύτερες παραχωρήσεις από την Ελληνική πλευρά με στόχο την ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Διαβάστε αναλυτικά

Μέρος 34

05ATHENS2759

Η πρεσβεία της Αθήνας προσπαθεί για την προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας

Τον Οκτώβριο του 2005 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις κατά την διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τους πρέσβεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη προτείνει πιθανές ιδέες για την προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας. Ανάμεσα στα θέματα συζητείται το άνοιγμα της σχολής της Χάλκης, το χτίσιμο Τζαμιού στην Αθήνα αλλά και η διδασκαλία της Τουρκικής γλώσσας σε σχολεία της Θράκης, παρότι - όπως αναγνωρίζει ο πρέσβης - κάποια από αυτά τα θέματα δεν αφορούν την διμερή ατζέντα των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας.

Η πρεσβεία της Αθήνας προσπαθεί για την προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας

Μέρος 33

05ATHENS1598

Γεύμα Ρις-Μολυβιάτη για Κυπριακό, Τουρκία, ΕΕ

Τον Ιούνιο του 2005 το γεύμα του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα με τον τότε ΥΠΕΞ Πέτρο Μολυβιάτη περιλαμβάνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και την διαπίστωση του Μολυβιάτη ότι «ο Ερντογάν χάνει τον έλεγχο» αλλά και το Κυπριακό, με τον πρέσβη να αναρωτιέται αν ο Παπαδόπουλος «θέλει άραγε μια συμφωνία».

Διαβάστε αναλυτικά
 
Σώθηκαν τα τρόφιμα στο πλοίο Ocean Viking που μεταφέρει μετανάστες
Το Ocean Viking, το πλοίο διάσωσης που παραμένει εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας...
22.08.2019, 23:03
Αμετανόητος Ερντογάν: Συνεχίζουμε τις έρευνες. Η ΕΕ ζημιώνει τον εαυτό της
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε απόψε τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή...
22.08.2019, 22:42
ΗΠΑ: Την εκτέλεση δολοφόνου ομοφυλοφίλων ετοιμάζει η Φλόριντα
Η Φλόριντα ετοιμάζεται σήμερα να εκτελέσει έναν 57χρονο άνδρα, που έχει ομολογήσει ότι σκότωσε 6 άνδρες το...
22.08.2019, 22:38
ΗΠΑ: Πιθανή επανένταξη της Ρωσίας στην G7
Οι ηγέτες των χωρών της G7 είναι πιθανό να συζητήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο κορυφής τους αν θα...
22.08.2019, 22:28
Σύνορα Πολωνίας - Σλοβακίας: 5 νεκροί από πτώση κεραυνού στα όρη Τάτρας
Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν, από κεραυνούς, στην...
22.08.2019, 21:41
Το Ισραήλ επέστρεψε μέρος των φόρων που όφειλε στους Παλαιστίνιους
Η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε σήμερα περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ από φόρους που της όφειλε το Ισραήλ...
22.08.2019, 21:08
Γαλλία: Άπλωσε τα πόδια του στο τραπεζάκι του προεδρικού Μεγάρου ο Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μπορεί να χρειάστηκε σχεδόν έναν μήνα για να κάνει το πρώτο ταξίδι...
22.08.2019, 20:04
Ιταλία: Έτοιμος να διαπραγματευτεί με τα άλλα κόμματα δηλώνει ο Ντι Μάιο
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση μιας "ισχυρής...
22.08.2019, 19:31
Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τον θάνατο του γιου του μπιν Λάντεν
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χάμζα μπιν Λάντεν, ενός εκ των γιων του...
22.08.2019, 19:24
Ισπανία: Μία ηλικιωμένη πέθανε και δεκάδες νοσηλεύονται από μολυσμένο κρέας
Πανικός έχει προκληθεί στην Ισπανία μετά τον θάνατο μία ηλικιωμένης γυναίκας και τη νοσηλεία 150 ανθρώπων...
22.08.2019, 18:36

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.