Τσεχία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Την απόφασή τους να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού της Τσεχίας ανακοίνωσαν την Κυριακή οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες.

Ο συνασπισμός, υπό τον πρωθυπουργό Πετρ Νέκας, διαθέτει 118 έδρες στην Κάτω Βουλή των 200 εδρών, αλλά δεν είναι σαφές πόση στήριξη θα καταφέρει να εξασφαλίσει μετά από μία σειρά σκανδάλων και κατηγοριών για διαφθορά.

Η αντιπολίτευση χρειάζεται τη στήριξη 101 βουλευτών για να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία επί της πρότασης.

"Είναι απόλυτα σαφές ότι η κυβέρνηση του Πετρ Νέκας έχασε...το ηθικό δικαίωμα να ηγείται της χώρας μας», αναφέρουν οι Σοσιαλδημοκράτες σε ανακοίνωσή τους.

Ο Νέκας είπε ότι τα κόμματα συζήτησαν την Πέμπτη τρόπους να ξεπεραστεί η έλλειψη εμπιστοσύνης στους κόλπους του συνασπισμού, αλλά δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πιθανότητα συμφωνίας. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα.

Το πιο πρόσφατο και σοβαρότερο σκάνδαλο στους κόλπους της συμμαχίας, που σχηματίστηκε τον περασμένο χρόνο, αφορά τις κατηγορίες που θέλουν τον Βιτ Μπάρτα του μικρότερου κόμματος του συνασπισμού, του κεντρώου κόμματος Δημοσίων Υποθέσεων, να έχει χρηματίσει μέλη του για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους.
Πηγή: skai.gr