Κλείσιμο

Λιβύη: Την πλήρη συνεργασία των αντικαθεστωτικών ζητά η Αφρικανική Ένωση

Η Αφρικανική Ένωση ζήτησε την Τρίτη στην Αντίς Αμπέμπα από τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς «να συνεργασθούν πλήρως» μετά την απόρριψη της πρότασης για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσε ο οργανισμός.

«Εξαιτίας μίας πολιτικής προϋπόθεσης η οποία ετέθη από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για την επείγουσα έναρξη συνομιλιών για τις διατυπώσεις σχετικά με μία κατάπαυση του πυρός, δεν έγινε δυνατόν, σε αυτό το στάδιο, να επιτευχθεί συμφωνία για την ουσία του τερματισμού των εχθροπραξιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Αντίς Αμπέμπα μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης στην Λιβύη.

Με την ανακοίνωση η αντιπροσωπεία «απευθύνει επείγουσα έκκληση στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, προς το ύψιστο συμφέρον της Λιβύης, να συνεργασθεί πλήρως και να συμβάλει στην εξεύρεση πολιτικής και διαρκούς λύσης που ο λαός της Λιβύης επιζητεί και για την υποστήριξη της οποίας δίνει διαβεβαιώσεις η διεθνής κοινότητα».

Ο Μουάμαρ Καντάφι αποδέχθηκε την πρόταση της Αφρικανικής Ένωσης για κατάπαυση του πυρός, όμως η ηγεσία των Λίβυων αντικαθεστωτικών την απέρριψε θέτοντας ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία.

Ο πιο επιφανής από τα πρώην στελέχη του καθεστώτος Καντάφι, που αυτομόλησαν στις τάξεις των πολέμιών του, ο μέχρι προσφάτως ΥΠ.ΕΞ. της Λιβύης και για πολλά χρόνια επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Μούσα Κούσα, δήλωσε τη Δευτέρα από το Λονδίνο όπου έχει καταφύγει ότι η πατρίδα του κινδυνεύει να μετατραπεί σε "μια νέα Σομαλία", αν όλες οι εμπλεκόμενες στη διαμάχη πλευρές δεν σταματήσουν πριν το οριστικό κατρακύλισμα της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο.

"Η ενότητα της χώρας είναι το πρωτεύον και το ουσιώδες σε οποιαδήποτε λύση ή διακανονισμό οδηγηθεί τελικά η κατάσταση στη Λιβύη ", επεσήμανε ο Κούσα στο BBC, το οποίο παρουσίασε τις δηλώσεις του στα αραβικά με αγγλικούς υπότιτλους.

"Καλώ όλους, από όλες τις πλευρές, να εμποδίσουν να οδηγηθεί η Λιβύη σε έναν εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θα προκαλέσει τεράστια αιματοχυσία και θα μετατρέψει τη χώρα σε νέα Σομαλία", τόνισε ο πρώην ΥΠ.ΕΞ.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην Τρίπολη, επάνω στο περιεχόμενο των δηλώσεων Κούσα στο αγγλικό δίκτυο, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, της Λιβύης, Ζαρούκ αλ-Σαρίφ, αρνήθηκε να τις σχολιάσει λέγοντας ότι "δεν πρόκειται να εκφέρω άποψη σε οτιδήποτε λέει ενώ τελεί υπό καθεστώς ομηρίας σε μια εχθρική χώρα".

Αναρωτήθηκε δε με νόημα "πως είστε βέβαιοι ότι πήγε με τη θέλησή του στη Βρετανία, μπορεί να απήχθη".
Πηγή: skai.gr