Διάσκεψη για τη Λιβύη οργανώνει η Βρετανία

Περί τις σαράντα χώρες και διεθνείς οργανισμοί θα συμμετάσχουν την Τρίτη στο Λονδίνο στην πρώτη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, με στόχο την «ενίσχυση» του διεθνούς συνασπισμού που πραγματοποιεί τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και την πραγμάτευση της μετά τον Καντάφι εποχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και η Γαλλία, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών.

Η Τουρκία, η οποία πρότεινε τη μεσολάβησή της για την επίτευξη εκεχειρίας, θα είναι επίσης παρούσα, καθώς και πολλές αραβικές χώρες, όπως η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και η Τυνησία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ, θα συμμετάσχουν επίσης στη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής, την πρώτη από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις 19 Μαρτίου.

Η συνέντευξη Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17.00 και 20.00 ώρα Ελλάδος, θα πραγματευθεί «το παρόν και το μέλλον», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η στρατιωτική δράση δεν αποτελεί στόχο αφ' εαυτού. Δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση από την πολιτική, και αυτή εναπόκειται στον λιβυκό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική διαδικασία που θα αρχίσει. .. στο Λονδίνο είναι κεφαλαιώδους σημασίας», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον είχαν επίσης συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης χθες το βράδυ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει πως η σύνοδος «θα ενισχύσει και θα διευρύνει τον συνασπισμό των χωρών που διασφαλίζουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόσθεσε ότι οι ηγέτες «θα συζητήσουν τη χορήγηση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και την εκκίνηση μίας πολιτικής διαδικασίας που θα επιτρέψει στον λιβυκό λαό να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του».

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει εάν στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής θα είναι παρόντες εκπρόσωποι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, οργάνου που εκπροσωπεί τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα έχει συνάντηση με ένα από τα ηγετικά στελέχη του Συμβουλίου, τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ στο περιθώριο της συνεδρίασης.
Πηγή: skai.gr