Απειλές του Ισραήλ κατά των ηγετών της Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν εκτόξευσε απειλές κατά της ζωής ηγετικών στελεχών του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς μετά τις ρίψεις δεκάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νοτίου Ισραήλ.

«Αν η Χαμάς αποφασίζει να προκαλεί μια κλιμάκωση, εμείς θα την τερματίσουμε. Διαθέτουμε αρκετά επίπεδα δράσης πριν οι χερσαίες δυνάμεις εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπως η άμεση απειλή με θάνατο κατά των ηγετών της Χαμάς», προειδοποίησε ο Αγιαλόν μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Η προειδοποίηση του Αγιαλόν, μέλους του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτένου, του οποίου ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, διατυπώθηκε ενώ η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς.

Μια ρουκέτα που ερρίφθη χθες Κυριακή από τη Γάζα εξερράγη στην πόλη Ασκελόν χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Η επίθεση σημειώθηκε μια μέρα μετά τις ρίψεις 50 οβίδων από τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ως απάντηση στο θάνατο δύο ενόπλων τους τις προηγούμενες ημέρες.

Σε αυτές τις ρίψεις οβίδων, τις πρώτες μαζικές μετά την ισραηλινή επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι (Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009) εναντίον της Γάζας, τραυματίστηκαν ελαφρά δύο Ισραηλινοί και προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

'Αμεσα απάντησε ο ισραηλινός στρατός με στρατιωτική επιχείρηση προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε Παλαιστινίων και διακοπές της ηλεκτροδότησης. Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το κράτος «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες του».

Χθες επίσης οι παλαιστινιακές υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν νοτιοανατολικά της Γάζας τα πτώματα δύο νεαρών Παλαιστινίων, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά.

Η επανάληψη των εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ σημειώνεται τη στιγμή που το ισλαμιστικό κίνημα και η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης προσπαθούν μια μεταξύ τους προσέγγιση μετά τις διαδηλώσεις στα εδάφη τους που ζητούσαν τον τερματισμό των ενδοπαλαιστινιακών διενέξεων.
Πηγή: skai.gr