Στο επίκεντρο η ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη

Πακέτο κυρώσεων εις βάρος του καθεστώτος Καντάφι ενέκρινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, εμπάργκο όπλων, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για 26 άτομα, ανάμεσά τους και τον ίδιο τον Συνταγματάρχη.

Από τη Γενεύη, όπου υπουργοί Εξωτερικών απ' όλο τον κόσμο συναντώνται με στόχο την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε το Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει άμεσα.

"Μέσω των ενεργειών του, το καθεστώς έχασε τη νομιμότητά του να κυβερνά", είπε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Να στηρίξει τις λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα η Ύπατη Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, Ναβί Πιλάι.

Συνεχίζονται οι μάχες

Στο μεταξύ, στο πεδίο των συγκρούσεων, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ζουαΐγια, μόλις 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Στη δημιουργία επαναστατικού συμβουλίου προχώρησαν οι εξεγερμένοι Λίβυοι, που ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ απέρριψαν το ενδεχόμενο συνομιλιών με το καθεστώς Καντάφι.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Καντάφι έριξαν πυροβολισμούς στον αέρα όταν περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα στο προάστιο Τατζούρα, στα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Μιζουράτα, ανακοίνωσε το κίνημα της αντιπολίτευσης.

«Η μάχη για τον έλεγχο της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης (κοντά στη Μιζουράτα) άρχισε αργά τη νύχτα και συνεχίζεται. Οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνο ένα μικρό τμήμα της βάσης. Διαδηλωτές ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της βάσης αυτής, όπου υπάρχουν πυρομαχικά», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Επίσης, κάτοικοι σε συνοικίες της Τρίπολης, έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος. 

Βρετανική πίεση στον Καντάφι

Πρόσθετη πίεση στο συνταγματάρχη Καντάφι ασκεί η Βρετανία, όπως μεταδίδει από το Λονδίνο ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Θανάσης Γκαβός. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Λίβυο ηγέτη να παραιτηθεί «τώρα» και σημείωσε ότι δεν υπάρχει μέλλον για τη Λιβύη που να συμπεριλαμβάνει και αυτόν. Σύμφωνα με τους Times και ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ που είχε συνάψει εμπορικές συμφωνίες με το καθεστώς Καντάφι επικοινώνησε με το Λίβυο συνταγματάρχη προτρέποντάς τον να παραιτηθεί.

Την ίδια στιγμή η βρετανική κυβέρνηση πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καντάφι στη Βρετανία και απέσυρε τη διπλωματική ασυλία. Επίσης, επιβλήθηκε απαγόρευση εξαγωγών για λιβυκά χαρτονομίσματα που τυπώνονται στη Βρετανία.

Το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκε εξάλλου η επιχείρηση απομάκρυνσης των Βρετανών υπηκόων με στρατιωτικά αεροσκάφη, ένα εκ των οποίων δέχθηκε ελαφρά πυρά πάνω από τη Βεγγάζη, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Παράλληλα, ο Χαλίφα ελ-Φαϊτούρι εθελοντής που εργάζεται στον τομέα της δημόσιας υγείας, δήλωσε ότι η ανατολική Λιβύη θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Οι ταραχές παρακωλύουν τις εισαγωγές, τις τοπικές προμήθειες φρέσκων τροφίμων και τη βιομηχανική παραγωγή, λένε οι κάτοικοι της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης και πολλά καταστήματα και εργοστάσια εκεί παραμένουν κλειστά από την περασμένη εβδομάδα που ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης οι αντικαθεστωτικοί.

Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των Ελλήνων από τη Λιβύη

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, αφενός την απόλυτα έκρυθμη κατάσταση που καθιστούσε σχεδόν ανέφικτη την έκδοση αδειών υπερπτήσης και προσγείωσης στα αεροδρόμια της Λιβύης, και αφετέρου τον εντοπισμό και την ασφαλή συγκέντρωση των Ελλήνων εργαζομένων που βρίσκονταν διασκορπισμένοι σε εργοτάξια στην έρημο της Σαχάρας, η επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων που οργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών στέφθηκε από επιτυχία.

Με δύο βασικές επιχειρήσεις, δια αέρος με τρία στρατιωτικά αεροσκάφη και δια θαλάσσης με ελληνικά πλοία, σε πέντε κομβικά σημεία της χώρας - Τρίπολη, Σύρτη, Σέμπχα, Βεγγάζη και Τζιάλο) αλλά και τη στενή συνεργασία, στο τελευταίο στάδιο με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι 270 καταγεγραμμένοι 'Έλληνες και πολλοί άλλοι υπήκοοι ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τη Λιβύη.

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να είναι μεγάλη χώρα σε περίοδο κρίσης», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, επικεφαλής του συντονισμού της επιχείρησης επαναπατρισμού.

Συνάντηση Παπούλια - Δόλλη

Τα συγχαρητήριά του για την επιτυχή, όπως τη χαρακτήρισε, επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από τη Λιβύη έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, τον οποίο δέχθηκε τη Δευτέρα.
Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη επιχείρηση, ένα σύνθετο πρόβλημα και έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο κ. Δόλλης αναφέρθηκε στις δυσκολίες της επιχείρησης και δήλωσε υπερήφανος «για τα γενναία μας παιδιά και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Πολεμική Αεροπορία». «Η πατρίδα μπορεί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ο Πρόεδρος: «Στις δυσκολίες φαίνονται οι γενναίοι».
Πηγή: skai.gr