Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων ζητεί από την Άγκυρα η έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2010, που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το Μάρτιο.

Όσον αφορά στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, εκφράζεται προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί ακόμη το casus belli που έχει κηρύξει η Τουρκία κατά της Ελλάδας.

Παράλληλα εγκρίνονται τροπολογίες Ελλήνων ευρωβουλευτών που αφορούν στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Για πρώτη φορά υπάρχει σαφής αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το οποίο, όπως αναφέρεται, αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο.

Για το Κυπριακό, εκφράζεται η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία. Ζητείται μάλιστα από την τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως.

Καλείται ακόμη η τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.
Πηγή: skai.gr