Πρόταση για δημοψήφισμα στη Γαλλία για την ένταξη της Τουρκίας

«Προκειμένου για μία πολύ σπουδαία απόφαση, δίνω την προσωπική μου γνώμη, (η ένταξη της Τουρκίας) θα πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο, όπως δηλαδή αυτό έγινε στη Βρετανία, ενός δημοψηφίσματος την κατάλληλη χρονική στιγμή», επισήμανε ο γάλλος αξιωματούχος--μιλούσε στην Ένωση των Γάλλων του εξωτερικού που συνεδριάζει στο Παρίσι.
Ο Μπαρνιέ κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό μετά από παρέμβαση ακροατή στο τέλος της δικής του ομιλίας στη συνεδρίαση.
Ο γάλλος υπουργός των Οικονομικών, Νικολά Σαρκοζί, που εκτιμάται ότι μέσα στο φθινόπωρο θα ηγηθεί του κυβερνητικού κόμματος «Ένωση Προεδρικής Πλειοψηφίας» (UMP), επίσης με χθεσινές δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με το ίδιο θέμα «για να φανερωθεί η γνώμη του γαλλικού λαού».
Τόσο στον πολιτικό χώρο της γαλλικής δεξιάς, όσο όμως και της αριστεράς, ο δημόσιος διάλογος για το θέμα της μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι πολύ ζωηρός.
Η Επιτροπή των Βρυξελλών από την πλευρά της αποσαφήνισε, με δήλωση εκπροσώπου της σήμερα το πρωί, ότι δημοψήφισμα για την τουρκική ένταξη μπορεί να διοργανωθεί μόνον με την πρωτοβουλία και την ευθύνη των κρατών μελών της Ένωσης. Ο εκπρόσωπος απάντησε σε δημοσιογραφικό ερώτημα μετά τις δηλώσεις χθες Κυριακή για το θέμα του κ. Σαρκοζί.
Στη Γαλλία έχει ξαναδιοργανωθεί δημοψήφισμα για θέμα της Ένωσης. Συγκεκριμένα την 23η Απριλίου του 1972, οπότε οι γάλλοι εκλογείς ερωτήθηκαν αν συμφωνούν με τη διεύρυνση της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) με τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Δανία αλλά και τη Νορβηγία -τελικά η Νορβηγία δεν δέχθηκε μόνη της να ενταχθεί- πλειοψήφησε στο γαλλικό δημοψήφισμα το ναι με ποσοστό 67%, αλλά και με αποχή της τάξης του 39%.
Πηγή: skai.gr