Ερωτηματικά για τις δηλώσεις Αστιανί

Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις της Σακινέχ Αστιανί, της Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού, ότι θα μηνύσει τους δύο γερμανούς δημοσιογράφους που πήραν συνέντευξη από τον γιο της και συνελήφθησαν, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Το περιεχόμενο των δηλώσεων και ο τρόπος με τον οποίον έγιναν εγείρουν ερωτήματα", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η 53χρονη Ιρανή τόνισε το Σάββατο σε δημοσιογράφους ότι θέλει να μηνύσει αρκετούς ανθρώπους, ανάμεσα σε αυτούς τους δύο γερμανούς δημοσιογράφους που βρίσκονται σε φυλακή του Ιράν. Επίσης δήλωσε πως θα μηνύσει τον πρώην συνήγορό της Μοχαμάντ Μοσταφαϊέ και την Μίνα Αχαντί, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής κατά του Λιθοβολισμού, με έδρα την Κολωνία.

"Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι στο Ιράν αναγκάζονται να κάνουν τέτοιες δηλώσεις", τόνισε γερμανός διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Την Κυριακή, ανώτατος εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως η ποινή θανάτου δια λιθοβολισμού που έχει επιβληθεί στην Σακινέχ Αστιανί μπορεί να αναιρεθεί.

Η Τεχεράνη κατηγορεί του δύο Γερμανούς πως πέρασαν στο Ιράν ως τουρίστες και όχι ως δημοσιογράφοι.

Η εφημερίδα Bild am Sonntag ανακοίνωσε πως μια ενδεχόμενη μήνυση κατά των δημοσιογράφων της προκαλεί κατάπληξη. "Μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πως μια γυναίκα που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράν μπορεί να βγει για λίγες ώρες από τη φυλακή και να δηλώσει ενώπιον ξένων μέσων ενημέρωσης ότι θέλει να μηνύσει δύο δημοσιογράφους που καλύπτουν την υπόθεσή της", επισήμανε ο βοηθός αρχισυντάκτη της εφημερίδας Μίκαελ Μπακχάους.

"Πιστεύω ότι δέχτηκε τεράστια πίεση από το ισλαμικό καθεστώς και έκανε τις δηλώσεις κάτω από αυτήν την πίεση", είπε από την πλευρά της η Αχαντί.

Στη Γαλλία, ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί εξέφρασε την άποψη πως η συνέντευξη Τύπου της Σακινέχ ήταν σκηνοθετημένη. "Το να την καταφέρουν να αποκηρύξει τους συνηγόρους της και να δηλώσει ότι θα τους μηνύσει απαιτεί μεγάλη τέχνη και ταυτόχρονα αποτελεί μια εκπληκτική εκδήλωση κυνισμού από τις ιρανικές αρχές", είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, 100 εξέχουσες προσωπικότητες της Γερμανίας δημοσίευσαν έκκληση προς το Ιράν να απελευθερώσει τους δύο γερμανούς δημοσιογράφους που κρατούνται από τον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είναι ανάμεσα στα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης που υπέγραψαν την έκκληση των 15 σελίδων, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Την έκκληση προς την Τεχεράνη υπογράφουν επίσης η βραβευμένη το 2009 με Νόμπελ Λογοτεχνίας Χέρτα Μύλερ, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο ποδοσφαιριστής Φίλιπ Λαμ, ο Μπόρις Μπέκερ, ο εκδότης Χιούμπερ Μπούρντα, μέλη της κυβέρνησης, αλλά και οι πρόεδροι της Deutsche Bank, της Daimler και της Deutsche Telekom.
Πηγή: skai.gr