Κλείσιμο

Πεκίνο κατά Πιονγκιανγκ

Την καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας, έχει ως πρώτο της θέμα στον ιστότοπο της, η κινεζική πρεσβεία στην Πιονγκγιανγκ.

Αναλυτές ερμηνεύοντας το γεγονός σε συνδυασμό με τις πρόσφατες επικρίσεις κατά της Βόρειας Κορέας στα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ισχυρίζονται ότι στελέχη της κινεζικής ηγεσίας είναι εξοργισμένα με την γειτονική χώρα που ενδεχομένως να ευθυγραμμίσει το Πεκίνο με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας της 25ης Μαΐου το οποίο καταδίκαζε την πυρηνική δοκιμή και απειλούσε με νέες κυρώσεις.

Η νέα πυρηνική δομική της Βόρειας Κορέας έγινε μόλις 85 χιλιόμετρα από τα κινεζικά σύνορα και οι δονήσεις από την έκρηξη ανάγκασαν πολλά σχολεία στην κινεζική πλευρά των συνόρων να προχωρήσουν σε εκκένωση, έγραψε ο Ζανγκ Λιανγκούι, κινέζος ειδικός στα ζητήματα της Βόρειας Κορέας, ο οποίος προειδοποίησε για καταστροφή σε περίπτωση που η Πιονγκγιανγκ διαχειριστεί μία πυρηνική δοκιμή με λανθασμένο τρόπο.

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου απειλή που η Κίνα δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στα χιλιάδες χρόνια που υφίσταται έγραψε ο Ζανγκ.

Άλλος ακαδημαϊκός με ειδίκευση στη Βόρεια Κορέα έγραψε στην ίδια εφημερίδα ότι η κινεζική κυβέρνηση ενδεχομένως θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη συνήθη επιφυλακτικότητα της.

"Αν αυτό συνεχιστεί, η Κίνα δεν θα μπορεί να καθυστερεί τις διεθνείς προσδοκίες λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα δεν ακούει ή δεν έχουμε καμία επιρροή", έγραψε ο Ζαν Ντεμπίν του πανεπιστημίου του Φουντάν, ο οποίος προσέθεσε ότι εάν η Πιονγκγιανγκ εξακολουθήσει να σηκώνει τους τόνους, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο πόλεμος και η Βόρεια Κορέα ενδεχομένως η θα παγιδευθεί σε ένα ψυχρό πόλεμο ή σιγά-σιγά θα εξαφανιστεί.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο σκληρό λεξιλόγιο ίσως να μην εκφράζει την κινεζική ηγεσία αλλά αντανακλά την διαρκή ανησυχία του Πεκίνου για την γειτονική χώρα.

Η Κίνα παραδοσιακά θεωρεί τη Βόρεια Κορέα στρατηγικά ως ουδέτερη ζώνη εναντίον της επέκτασης των αμερικανικών και των συμμαχικών στρατευμάτων στα μήκους 1416 χιλιόμετρων σύνορα της με τη Βόρεια Κορέα αλλά το Πεκίνο φοβάται ότι η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας μπορεί να πλήξει την περιοχή και να την οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.

Το 2006, το Πεκίνο είχε συμφωνήσει στο ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκασε την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αλλά στη συνέχεια ήταν επιφυλακτική στις προτάσεις για κυρώσεις εναντίον του βόρειου γείτονα της, ο οποίος στηρίζεται στο πετρέλαιο και τα τρόφιμα που του παρέχει η Κίνα.
Πηγή: skai.gr