Συνάντηση Σαρκοζί με Γκρούεφσκι

Η απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων (βίζας) προς τις χώρες της ΕΕ, η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ καθώς και το θέμα της ονομασίας ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με το σκοπιανό πρωθυπουργό, Νικολά Γκρούεφσκι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία "είναι εξαιρετικές" και δεν υπάρχουν "ανοιχτά κεφάλαια".

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε και το θέμα του ονόματος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απάντησε: "Ναι, εξέφρασα λεπτομερώς ποιες ήταν οι θέσεις της Ελλάδας και ποια είναι τα δικά μας προβλήματα σε σχέση με αυτές τις θέσεις, ώστε να είναι πιο ενημερωμένος και να έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να μας βοηθήσει να βρούμε λύση στο πρόβλημα".

Στο ερώτημα αν ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε τις απόψεις του, ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε καταφατικά, αλλά συμπλήρωσε: "δεν μπορώ όμως να σας δώσω λεπτομέρειες. Το πιο σημαντικό είναι ότι δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να βοηθήσει για την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Δεν είναι μυστικό να σας πω ότι η Γαλλία υποστηρίζει την είσοδο όλων των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

Ο κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι προσκάλεσε τον Νικολά Σαρκοζί να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ και ότι αναμένει άμεσα μια γαλλική αντιπροσωπεία στελεχών στη χώρα του.

Σε άλλο ερώτημα εάν ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να μιλήσει με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος ο πρωθυπουργός απάντησε: "το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έδειξε το ενδιαφέρον του να προχωρήσει το θέμα για την εξεύρεση λύσης και σ' αυτό το πλαίσιο τον προσκάλεσα να επισκεφθεί την χώρα".
Πηγή: skai.gr