Στο "μικροσκόπιο" το χοιρινό κρέας

Την προσοχή στο κρέας και στο αίμα των χοίρων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 συστήνει με νέα ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Παρότι μέχρι στιγμής αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο ιός της νέας γρίπης μεταδίδεται μόνον από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από χοίρους στον άνθρωπο, ο διευθυντής του Τμήματος Ασφαλείας των Τροφίμων του ΠΟΥ συνιστά να μην καταναλώνεται το κρέας που έχει προσβληθεί από τον ιό, καθώς όπως αναφέρει, "είναι πιθανό ιοί της γρίπης να επιζήσουν της διαδικασίας ψύξης και να εξακολουθούν να υπάρχουν στο κατεψυγμένο κρέας, όπως και στο αίμα".

"Η πιθανότητα ιοί γρίπης να βρίσκονται στο αίμα ενός προσβεβλημένου ζώου εξαρτάται από τον συγκεκριμένο ιό. Το αίμα (και οι χυμοί) από χοίρους που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη Η1Ν1 μπορεί δυνάμει να περιέχουν τον ιό, αλλά προς το παρόν αυτό δεν έχει αποδειχθεί", προσθέτει.

Τέλος, ο ΠΟΥ εφιστά την προσοχή όσων βρίσκονται σε άμεση και συνεχή επαφή με μεγάλες ποσότητες αίματος και εκκρίσεων μολυσμένων χοίρων, όπως αυτοί που εργάζονται στα σφαγεία, και να φορούν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων οδήγησε πολλές χώρες να περιορίσουν τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος, ειδικά μετά την ανακοίνωση από τον Καναδά ότι αγρότης, ο οποίος είχε επιστρέψει από το Μεξικό, μετέδωσε τον ιό σε κοπάδι χοίρων. Μέχρι στιγμής, περίπου 20 κυβερνήσεις έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές ζώων και κρέατος από χώρες που έχουν πληγεί από τη νόσο.

Στο μεταξύ, την ανησυχία τους για την εξάπλωση του ιού εκφράζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν ήδη δύο θανάτους επί αμερικανικού εδάφους, ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 642.

Αξιωματούχοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης δήλωσαν ότι αναμένουν πως η νόσος θα εξαπλωθεί και στις 50 αμερικανικές πολιτείες, και ενδεχομένως να προκαλέσουν κάποιους θανάτους αν και η εμφάνιση τη γρίπης είναι ελαφράς μορφής.

Ήδη στο Μεξικό έχουν καταγραφεί επισήμως 42 θάνατοι πολιτών αλλά κατέστη αδύνατον να ελεγχεί εάν 70 ακόμα θάνατοι πολιτών που παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης, οφείλονταν στον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1.

Το χειρότερο σενάριο

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η στάση του υπουργείου απέναντι στον ιό είναι "ούτε ολιγωρία, ούτε υπερβολές" και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο πρωθυπουργός έκρινε το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιού ως πρώτης σημασίας και επανέλαβε ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι δράσεις που αφορούν στο επίπεδο πρόληψης, αλλά και εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου.

Πιο καθησυχαστικός ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως "η ευαισθησία του ιού στα φάρμακα είναι παρήγορη" και πως "δεν έχει μεγάλη λοιμογονικότητα, ούτε την μεταδοτικότητα του ιού του 1918".
Πηγή: skai.gr