Σοβαρό λάθος

Σοκαρισμένος από τη νέα επίθεση των Ισραηλινών, αυτή τη φορά εναντίον του κτιρίου που στεγάζεται η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ.

Ο Μπαν Κι Μουν τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι να τερματιστούν αμέσως οι μάχες και να αρχίσουν οι συζητήσεις για τις συνθήκες μίας διαρκούς εκεχειρίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχουν τα στοιχεία για να σταματήσει τώρα η βία.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ζήτησε συγγνώμη για το βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις του κτιρίου στην πόλη της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την επίθεση σοβαρό λάθος.

Ο Μπαράκ διαβεβαίωσε το ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα δοθεί επιπλέον προσοχή στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού και στο προσωπικό του και ότι αυτό δε θα επαναληφθεί.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός προκλήθηκε από πυρά που ερρίφθησαν εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων από παλαιστίνιους ενόπλους εκεί.

Η UNRWA ανακοίνωσε πως το κτίριό της, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο 700 Παλαιστίνιοι, επλήγη δύο φορές από πυρά και τρία μέλη του προσωπικού της τραυματίστηκαν.

Ο εκπρόσωπος της UNRWA δήλωσε μετά το βομβαρδισμό του κτιριακού συγκροτήματος ότι η υπηρεσία ανέστειλε την κυκλοφορία • • • /
των οχημάτων της, αλλά δεν διακόπτει τις επιχειρήσεις αρωγής.

Βόμβες φωσφόρου

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, το κεντρικό κτίριο των ΗΕ επλήγη από βόμβες λευκού φωσφόρου, ο οποίος δεν μπορεί να κατασβεστεί με νερό, αλλά με άμμο.

Στο κτίριο του ΟΗΕ ήταν αποθηκευμένα αποθέματα καυσίμων για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, τα οποία πλέον δεν είναι ασφαλή εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε μετά την επίθεση.

Επιπλέον, ζήτημα ασφάλειας εγείρεται για περίπου 700 Παλαιστίνιους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο κτίριο, διότι δεν υπάρχει πουθενά ασφαλής τοποθεσία για τη μεταφορά τους.

Αντιδράσεις

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την ανθρωπιστικη βοήθεια Λουί Μισέλ δήλωσε  συγκλονισμένος από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κτιρίων που στεγάζεται η Unrwa.Είμαι πολύ συγκλονισμένος από τους βομβαρδισμούς,αναφέρει σε δήλωσή του στις Βρυξέλλες στην οποία προσθέτει ότι είναι απαράδεκτο η έδρα του ΟΗΕ στην Γάζα να πλήττεται από τα ισραηλινά πυρά.

Στο Λονδίνο,ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν καταδίκασε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κτιρίων του ΟΗΕ στην Γάζας θεωρώντας τους απαράδεκτους.

Η εντατικοποίηση των ισραηλινών επιθέσεων και η συνέχιση της εκτόξευσης ρουκετών από την Χαμάς ενισχύουν την αναγκαιότητα της έκκλησής μας και μία άμεση κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr