Έτοιμοι για επέμβαση οι κομάντος

Δέκα με 12 ένοπλοι δράστες των χθεσινών αιματηρών επιθέσεων στη Βομβάη παραμένουν οχυρωμένοι στα ξενοδοχεία Ταζ Μαχάλ και Ομπερόι, καθώς και στο συγκρότημα κατοικιών Nariman House, σύμφωνα με τον αρχηγό του ινδικού στρατού.

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα για τον αριθμό και την κατάσταση των ομήρων, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 125 και των τραυματιών τους 320.

Τα ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν νωρίτερα περίπου δέκα ομήρου να βγαίνουν έξω από το ξενοδοχείο Ομπερόι, στους τελευταίους ορόφους του οποίου έχει ξεσπάσει φωτιά, ενώ στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, ακούγονται εκρήξεις και πυροβολισμοί μεταξύ κομάντος και ενόπλων.  Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, ωστόσο υπάρχουν δυο έλληνες πολίτες εγκλωβισμένοι στο Ομπερόι.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η άγνωστη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Ντεκάν, η οποία ζητά την απελευθέρωση των μουσουλμάνων κρατουμένων στην Ινδία. Ένοπλος που τηλεφώνησε σε τηλεοπτικό δίκτυο της Ινδίας πρότεινε συνομιλίες με την κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων. Γνωρίζετε πόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Κασμίρ; Γνωρίζετε ότι ο στρατός σας έχει σκοτώσει μουσουλμάνους; Γνωρίζετε πόσοι πολλοί απ' αυτούς έχουν σκοτωθεί στο Κασμίρ αυτήν την εβδομάδα;, πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επικοινώνησε με τον Ινδό πρωθυπουργό, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και του πρότεινε υποστήριξη και βοήθεια από τις ΗΠΑ, ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στην Ινδία ομάδα ειδικών της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας για να βοηθήσουν τους ινδούς ερευνητές. Γαλλία και Ισπανία στέλνουν αεροπλάνα στη Βομβάη για να παραλάβουν τους υπηκόους τους, ενώ η γερμανική αεροπορική εταρεία Lufthansa ακύρωσε δύο πτήσεις της προς τη Βομβάη.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το έθνος ο πρωθυπουργός της Ινδίας τόνισε ότι οι πολύ καλά οργανωμένες και ενορχηστρωμένες επιθέσεις, πιθανότητα από το εξωτερικό, στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος πανικού.

Σκοπεύουμε να καταστήσουμε σαφές στους γείτονές μας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε να χρησιμοποιούν το έδαφός τους για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον μας και ότι εάν δεν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, θα πληρώσουν ακριβό τίμημα, πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις ή να κατονομάσει κάποια χώρα.

Πηγή: skai.gr