Αποφυγή αχρείαστων κοινωνικών επαφών με άμεση ισχύ ζητά ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Νέα μέτρα εξήγγειλε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παραδεχόμενος ότι πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο «προσεγγίζει το ταχέως αναπτυσσόμενο κομμάτι της καμπύλης» έξαρσης του ιού.

Το πρώτο μέτρο που εξαγγέλθηκε είναι πως πλέον όλα τα μέλη ενός νοικοκυριού θα πρέπει να μείνουν απομονωμένα αν ένα μέλος έχει επίμονο βήχα ή πυρετό.

Ο κ. Τζόνσον συνέχισε λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για όλους να σταματήσουν τις αχρείαστες επαφές με άλλους και τις μετακινήσεις». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως όποιος μπορεί θα πρέπει να εργάζεται από το σπίτι, λέγοντας επίσης ότι πρέπει να αποφεύγονται οι παμπ, τα μπαρ, τα εστιατόρια κτλ.

Το μέτρο αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνω των 70 ετών, για τις εγκύους και για άτομα με υποκείμενα σοβαρά νοσήματα.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι το μέτρο αποφυγής κοινωνικών επαφών εφαρμόζεται τώρα και όχι νωρίτερα διότι είναι κάτι δύσκολο που ανατρέπει την καθημερινότητα και έπρεπε να γίνει όταν θα ήταν πιο αποτελεσματικό.

Σε λίγες ημέρες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, συγκεκριμένα έως το προσεχές Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πλέον ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με υποκείμενα προβλήματα υγείας θα πρέπει να «προστατεύονται» από κοινωνικές επαφές για 12 εβδομάδες.

«Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι η κορύφωση του ιού έρχεται πιο γρήγορα σε κάποιες περιοχές της χώρας. Το Λονδίνο είναι λίγες εβδομάδες πιο μπροστά. Οι Λονδρέζοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή κοινωνικών επαφών», προειδοποίησε τους κατοίκους της πρωτεύουσας ο Μπόρις Τζόνσον.

Προβλέπεται πλέον ότι από αύριο Τρίτη η αστυνομία και τα ασθενοφόρα δε θα υποστηρίζουν μαζικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες πρέπει να ματαιωθούν.

«Χωρίς αποφασιστική δράση τα περιστατικά μπορεί να διπλασιάζονται κάθε πέντε ή έξι ημέρες», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι αποφάσισε ληφθήκαν κατά την απογευματινή σύσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστή ως Cobra, της οποίος προήδρευσε ο κ. Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος σερ Πάτρικ Βάλανς είπε ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο μετριασμό της κορύφωσης της νόσου και της μείωσης του ποσοστού θνησιμότητας.

Συμπλήρωσε δε ότι περαιτέρω μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων, δεν αποκλείονται, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν την κατάλληλη στιγμή.

Ο επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος της Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι επανέλαβε ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών είναι πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, όπως και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι και πρέπει να εισακουστούν πιο προσεκτικά τις οδηγίες.


Πηγή: skai.gr