Κλείσιμο

Αρκούδα ισοβίτισσα: Εκτίει ποινή ισόβια κάθειρξης με βαρυποινίτες (φωτό)

Αρκούδα… ισοβίτισσα; Κι όμως συνέβη κι αυτό στο Καζακστάν. Ο λόγος για την Κάτια, ή Εκατερίνα, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας μαζί με βαρυποινίτες έχοντας ήδη συμπληρώσει 15χρόνια φυλάκισης...

Η γιγαντόσωμη αρκούδα είχε επιτεθεί σε δύο ανθρώπους, έναν 11χρονο που επιχείρησε να την ταΐσει και ένα 28χρονο που ήθελε να κάνουν χειραψία.

Η αρκούδα είναι το… μόνο θηλυκό σε ολόκληρη φυλακή, στην οποία διαβιούν σήμερα 730 επικίνδυνοι κρατούμενοι, μεταξύ αυτών δολοφόνοι. Σε σχέση με αυτούς βέβαια, έχει το προνόμιο δικής της πισίνας. 

The bear is the only female in the jail which holds 730 'dangerous' criminals, including killers whose sentences do not exceed 25 years

Η Κάτια εγκαταλείφθηκε από εκπαιδευτή τσίρκου όταν ήταν ακόμα μωρό. Το 2004, σε ηλικία επτά ετών, επιτέθηκε σε δύο άτομα σε ξεχωριστές περιπτώσεις ενώ ήταν σε κλουβί σε κάμπινγκ. Στο πρώτο περιστατικό επιτέθηκε σε ένα 11χρονο αγόρι, το οποίο επιχείρησε να της δώσει τροφή. Η αρκούδα άρπαξε το πόδι του, προκαλώντας του σοβαρούς τραυματισμούς. Το δεύτερο θύμα ήταν ένας 28χρονος, ο οποίος προσπάθησε να… κάνει χειραψία μαζί της αγνοώντας τις προειδοποιητικές πινακίδες, ενώ φέρεται να βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Eπειδή ότι δεν υπήρχε ζωολογικός κήπος στην περιοχή, η Κάτια κατέληξε να φυλακιστεί μαζί με ανθρώπους. Στην πορεία έγινε μασκότ του σωφρονιστικού ιδρύματος, με ένα άγαλμά της να ανεγείρεται προς τιμήν της στο χώρο.

«Είναι φιλική, καθόλου επιθετική» υποστηρίζει πάντως ο επικεφαλής της φυλακής Ασλάν Μεντιμπάγιεφ, εξηγώντας ότι τα 15 χρόνια πίσω από τα κάγκελα την ηρέμησαν. «Την επισκέπτονται άλλοι κρατούμενοι. Ξύπνησε πριν περίπου ένα μήνα από τον ετήσιο λήθαργό της. Τώρα νιώθει καλά, τρέχει, πηδάει» εξηγεί.  

The bear has become the jail's symbol and a statue (pictured) was even erected to her

Πηγή: skai.gr