Εβραϊκή εφημερίδα αφαίρεσε όλες τις ηγέτιδες κρατών από την πορεία του Παρισιού!

Με την πρώτη ματιά, θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για την εμβληματική φωτογραφία που απεικονίζει 40 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο να βαδίζουν στο Παρίσι σε ένδειξη αλληλεγγύης στο γαλλικό λαό για το λουτρό αίματος στην πόλη του φωτός.

Για παρατηρήστε λίγο καλύτερα όμως... Λείπει κάποιος; Μήπως οι πιο ισχυρές γυναίκες στον δυτικό κόσμο;!

Πράγματι, από την ιστορική φωτογραφία έχουν αφαιρεθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, η δήμαρχος του Παρισιού Χινταλγκό, η Ιταλίδα επίτροπος Μογκερίνι και η Δανή πρωθυπουργός Θόρνινγκ Σμιτ λόγω των «ταμπού» της υπερσυντηρητικής ορθόδοξης ισραηλινής εφημερίδας HaMevaser(!) Μάλιστα, το μόνο ίχνος γυναικείας παρουσίας είναι το... χέρι της Σμιτ που ξεχάστηκε στη φωτογραφία!



Η δημοσίευση της παραποιημένης «φωτοσοπαρισμένης» φωτογραφίας, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μάλιστα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για προσβολή του πνεύματος ενότητας και αλληλεγγύης που επικρατούσε στο Παρίσι την Κυριακή.

Πολλοί ισραηλινοί σχολιαστές δε, καταδίκασαν την επεξεργασία της φωτογραφίας κάνοντας λόγο για «βλακώδη σεξισμό».



Σημειώνεται πάντως, ότι η HaMevaser δεν είναι η πρώτη υπερορθόδοξη εβραϊκή εφημερίδα που έχει προβεί σε τέτοιο «δημοσιογραφικό έγκλημα». Το 2011, η αμερικανική Di Tzeitung αφαίρεσε από μια φωτογραφία την τότε αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον στην οποία παρακολουθούσε με το ανώτερο προσωπικό του Λευκού Οίκου τη στρατιωτική επιχείρηση για τη δολοφονία τον Οσάμα Μπιν Λάντεν...

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε η εφημερίδα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, προσθέτοντας όμως αφαιρεί τις γυναίκες από τις φωτογραφίες για λόγους... «σεμνότητας».



Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας