Όταν λέγεσαι «Σκοτώστε τους Εβραίους» χρειάζεσαι... δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα για την αλλαγή της ονομασίας του ετοιμάζει το μικρό χωριό Castrillo Matajudios στην Ισπανία. Η αιτία; Το δεύτερο μέρος του ονόματός του σημαίνει «Σκοτώστε τους Εβραίους», γεγονός που προσβάλει επισκέπτες και προκαλεί ντροπή σε ορισμένους κατοίκους, όπως δήλωσε την Τρίτη ο δήμαρχος του οικισμού.

Στις 25 Μαΐου λοιπόν, οι 56 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του χωριού θα κληθούν να αποφασίσουν αν επιθυμούν να διατηρήσουν το όνομα Castrillo Matajudios, ή να επαναφέρουν την ιστορική ονομασία Castrillo Motajudios, όπου το δεύτερο τμήμα σημαίνει «Λόφος των Εβραίων».

Ιστορικές μελέτες καταδεικνύουν πως η ονομασία «Λόφος των Εβραίων» χρονολογείται από το 1035, όταν 66 Εβραίοι σφαγιάστηκαν σε μία γειτονική πόλη. Όσοι επέζησαν και απελάθηκαν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Τα παλαιοτέρα αρχεία όπου χρησιμοποιείται η αλλαγμένη ονομασία «Σκοτώστε τους Εβραίους» χρονολογούνται από το 1627, πάνω από έναν αιώνα μετά το διάταγμα του ισπανικού στέμματος του 1492 που ανάγκαζε τους Εβραίους είτε να εγκαταλείψουν την Ισπανία, είτε να γίνουν Καθολικοί, είτε να καούν στην πυρά.

Η ιδέα για το δημοψήφισμα πηγάζει από κινήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναδείξει το εβραϊκό παρελθόν της πόλης και να προσελκύσει τουρίστες.

Δεν υπάρχουν Εβραίοι κάτοικοι στο Castrillo Matajudios, όμως το επίσημο σήμα του οικισμού περιλαμβάνει το αστέρι του Δαυίδ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ