Κλείσιμο

Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε δειπνήσει στο σπίτι του!

Μια διασκεδαστική ιστορία που αλιεύσαμε από το blog Letters of Note.

Τον Μάϊο του 1872, ο Προσπέρο Μπερτάνι, ένας Ιταλός ευγενής που ταξίδεψε δυο φορές από το  Ρέτζιο στην Πάρμα για να δει την όπερα του Βέρντι "Αΐντα", αποφάσισε να γράψει μια επιστολή στον συνθέτη του έργου εκφράζοντας όχι μόνο την απογοήτευση του, αλλά ζητώντας επιπλεόν αποζημίωση για το εισιτήριο της παράστασης και τα έξοδα του ταξιδιού του.

O Βέρντι αντέδρασε προωθώντας την επιστολή στον εκδότη του, Τζούλιο Ρικόρντι, με συγκεκριμένες οδηγίες. Οι επιστολές που εστάλησαν παρατίθενται παρακάτω και έκλεισαν με τη δέσμευση του Μπερτάνι να μην ξαναδεί την όπερα ποτέ ξανά.

Προς έκπληξη του Μπερτάνι, ο Βέρντι δημοσίευσε τις παρακάτω επιστολές στις μεγαλύτερες ιταλικές εφημερίδες της εποχής.

Ο Βέρντι προς τον εκδότη του, Τζούλιο Ρικόρντι

Αγ. Αγκάτα, 10 Μαϊου 1872

Αγαπητέ Τζούλιο,

Χθες έλαβα την παρακάτω επιστολή από το Ρέτζιο η οποία είναι τόσο διασκεδαστική που αποφάσισα να σου την προωθήσω ζητώντας να εκτελέσεις τη συγκεκριμένη εργασία που σου αναθέτω παρακάτω. Ορίστε η επιστολή:

Ρέτζιο, 7 Μαϊου 1872

Ένδοξε κε. Βέρντι,

Η αίσθηση που έκανε η όπερα Αΐντα με έλκυσε να επισκεφτώ την Πάρμα για να την δω στις 2 Μαϊου. Μισή ώρα πριν της παράσταση ήμουν ήδη στη θέση μου, νούμερο 120. Θαύμασα τα σκηνικά, άκουσα με ευχαρίστηση τους καταπληκτικούς τραγουδιστές και ήμουν τρομερά προσηλωμένος ώστε να μη μου ξεφύγει τίποτα. Όταν τελείωσε η παράσταση, αναρωτήθηκα αν ήμουν ικανοποιημένος με ό,τι είχα δει. Η απάντηση ήταν αρνητική. Όμως, στο τραίνο της επιστροφής προς το Ρέτζιο, άκουσα την ετυμηγορία των συνταξιδιωτών μου. Σχεδόν όλοι συμφώνησαν πως η Αΐντα ήταν έργο υψηλότατης ποιότητας.

Έτσι αποφάσισα να την δω ξανά και στις 4 του μήνα επέστρεψα στην Πάρμα. Έκανα μεγάλες προσπάθειες να βρω θέση και είχε τόσο μεγάλο πλήθος που χρειάστηκε να πληρώσω πέντε λιρέτες για να δω την παράσταση με άνεση.

Έφτασα στο συμπέρασμα ότι η όπερα δεν περιλαμβάνει απολύτως τίποτα συναρπαστικό και πως αν δεν υπήρχαν τα μαγευτικά σκηνικά, ο κόσμος δεν θα καθόταν μέχρι το τέλος. Θα γεμίσει το θέατρο λίγες ακόμα φορές και μετά θα μαζεύει σκόνη στα ράφια. Τώρα, αγαπητέ κε. Βέρντι, μπορείτε να φανταστείτε τη μετάνοια μου που ξόδεψα 32 λιρέτες για αυτές τις δυο παραστάσεις. Αν επίσης αναλογιστείτε πως εξαρτώμαι από την οικογένεια μου, θα καταλάβετε ότι τα χρήματα αυτά μου έχουν προκαλέσει βάρος σαν ένα τρομερό φάντασμα. Επομένως, απευθύνομαι σε εσάς ανοιχτά και ειλικρινά για να μου στείλετε το παρακάτω ποσό. Ο λογαριασμός είναι:

Τραίνο: 2,60
Τραίνο επιστροφή: 3,30
Θέατρο: 8,00
Απαίσιο δείπνο: 2,00

Σύνολο: 15,90

Μαζί με το δεύτερο ταξίδι, το ποσό ανέρχεται στα 31,80.

Με τις ελπίδες πως θα με βγάλετε από αυτό το δίλημμα.

Ειλικρινά δικός σας,
Μπερτάνι, Προσπέρο
Οδός Αγ. Δομένικου, Νο. 5

Σκέψου αν δεν είχα τα μέσα να πληρώσω αυτόν το λογαριασμό, για να σώσω το παιδί αυτής της οικογένειας από τα τρομερά φαντάσματα που διαταράττουν την ηρεμία του! Επομένως, παρακαλώ αποζημίωσε τον κ. Μπερτάνι με 27,80 λιρέτες, δια μέσου αντιπροσώπου σου ή τραπέζης. Δεν είναι το συνολικό ποσό που μου ζητάει - αλίμονο αν πληρώσω τα γεύματά του! Όχι. Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε δειπνήσει στο σπίτι του! Βεβαίως θα σου στείλει απόδειξη για την παραλαβή του ποσού και ένα σημείωμα όπου θα υπόσχεται πως δεν θα ξαναπάει να δει τις νέες μου όπερες, ώστε αυτός να αποφύγει τον κίνδυνο άλλων φαντασμάτων και εγώ να γλιτώσω την φαρσοκωμωδία του να πληρώσω για ένα ακόμη ταξίδι του.



Ρικόρντι προς Βέρντι


Μιλάνο, 16 Μαϊου 1872

Αγαπητέ Τζιουζέπε,

Έγραψα στον απεσταλμένο μου στο Ρέτζιο μόλις έλαβα την επιστολή σου, ο οποίος με τη σειρά του βρήκε τον κ. Μπερτάνι, τον πλήρωσε και πήρε την κατάλληλη απόδειξη. Αντιγράφω την επιστολή και την απόδειξη για τις εφημερίδες και θα σου τα στείλω αύριο. Μα τι ηλίθιοι υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο! Αλλά αυτός τους έχει ξεπεράσει όλους!

Ο απεσταλμένος μας στο Ρέτζιο μου γράφει: "Κάλεσα τον Μπερτάνι και ήρθε αμέσως. Όταν τον ενημέρωσα για τον λόγο της πρόσκλησής μου, αρχικά έδειξε έκπληκτος και έπειτα είπε. "Αν ο μαέστρος Βέρντι με αποζημιώσει, σημαίνει πως συμφωνεί με όσα του έγραψα. Είναι καθήκον μου να τον ευχαριστήσω και σας ζητώ να το κάνετε εκ μέρους μου."

Αυτό είναι ακόμα καλύτερο!

Με την ευχαριστήση να έχω ανακαλύψει ένα τόσο σπάνιο είδος του ανθρωπίνου γένους, σας στέλνω τους πιο εγκάρδιους χαιρετισμούς μου σε σένα και την κα. Πεπίνα.

Τζούλιο



Προσπέρο Μπερτάνι προς Βέρντι


15 Μαϊου 1872

Ο υπογράφων βεβαίωνω με την παρούσα επιστολή ότι έχω λάβει το ποσό των 27,80 λιρών από τον Μαέστρο Τζιούζεπε Βέρντι ως επιστροφή των εξόδων μου για ένα ταξίδι στην Πάρμα για να ακούσω την όπερα Αΐντα. Ο Μαέστρος αισθάνθηκε πως ήταν δικαιό να μου επιστραφούν τα χρήματα αφού η όπερα δεν ήταν του γούστου μου. Συμφωνώ να μην ξαναταξιδέψω για να ακούσω μια από τις νέες όπερες του Βέρντι, εκτός και αν αναλάβει όλα τα έξοδα μου, ανεξάρτητα από την άποψή μου για αυτές.

Σε επιβεβαίωση των ανωτέρω, υπογράφω παρακάτω.

Μπερτάνι Προσπέρο

Πηγή: skai.gr