Κλείσιμο

Εξαρτημένοι από την χρήση πλαστικού 7 στους 10 Ευρωπαίους

Εξαρτημένοι από το πλαστικό μιας χρήσης είναι 7 στους 10 Ευρωπαίους, καθώς χρησιμοποιούν καθημερινά πλαστικά ποτήρια και πλαστικά καλαμάκια μίας χρήσης, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας του ΣΚΑΙ, της WWF και της GREENPEACE, "Η θάλασσά μας", μόλις το 20% των πλαστικών μιας χρήσης καταλήγουν σε ανακύκλωση και το υπόλοιπο πηγαίνει είτε για ταφή, είτε στις θάλασσες.

Επιπλέον, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία 150 χιλιάδες με 550 χιλιάδες τόνους πλαστικού καταλήγουν στις Ευρωπαϊκές θάλασσες. Μάλιστα η ποσότητα του πλαστικού ισούται με 66 χιλιάδες απορριμματοφόρα.

Σημειώνεται ότι η Greenpeace έχει καλέσει τους Ευρωπαίους Υπουργούς να υποστηρίξουν την απαγόρευση πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης και να διασφαλίσουν ότι τα κίνητρα για τη μείωση των απορριμμάτων και η Διευρυμένη Ευθύνη των Παραγωγών θα δώσουν έμφαση στη μείωση της παραγωγής πλαστικού και όχι αποκλειστικά στην αύξηση της ανακύκλωσης.

Υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά με οδηγία της μέχρι το 2030 όλες οι πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ να είναι ανακυκλώσιμα, ενώ μελετά το ενδεχόμενο της απόσυρσης των πλαστικών μιας χρήσης, στο πρότυπο της πολιτικής που εφαρμόζει για τις πλαστικές σακούλες.
Πηγή: skai.gr - Κατερίνα Χριστοφιλίδου