Έρευνα: Πώς τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου τον μετατρέπουν σε θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Η καταναλωτική μανία, το πειρατικό κατέβασμα μουσικής και η υπερβολική χρήση email αποτελούν ενδείξεις συγκεκριμένων χαρακτηριστικών προσωπικότητας που μπορεί να μετατρέψουν κάποιον σε εύκολο στόχο για διαδικτυακές επιθέσεις.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συνδέει τη συμπεριφορά με την πιθανότητα του να πέσει κάποιος θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος. «Οι άνθρωποι που δείχνουν σημάδια χαμηλής αυτοσυγκράτησης, είναι εκείνοι που πέφτουν συχνότερα θύματα σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.», αναφέρει ο Τόμας Χολτ, καθηγητής ποινικού δικαίου και επικεφαλής της έρευνας.

Η χαμηλή αυτοσυγκράτηση, όπως εξηγεί ο Χολτ, εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Ένα τέτοιο είδος ανθρώπου συνήθως δείχνει συμπτώματα αμέλειας και αδυναμία καθυστέρησης της ικανοποίησης. «Ο αυτο-έλεγχος είναι μια έννοια που έχει ερευνηθεί αρκετά στην εγκληματολογία για τον τρόπο που συνδέεται με τη διάπραξη εγκλημάτων.» υποστηρίζει ο Χολτ.

«Βρίσκουμε όμως μια σύνδεση μεταξύ του χαμηλού αυτο-ελέγχου και της θυματοποίησης.», τόνισε ο Χολτ. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Science Computer Review  εξέτασε 6.000 συμμετέχοντες με στοιχεία χαμηλής αυτοσυγκράτησης σε σχέση με τη χρήση που κάνουν στο διαδίκτυο.

«Στο διαδίκτυο παρέχεται συνεχώς η ευκαιρία για τους ανθρώπους με χαμηλό αυτο-έλεγχο να παίρνουν αυτό που θέλουν ακόμα και με παράνομους τρόπους.», όπως αναφέρει ο Χολτ και προσθέτει ότι οι χάκερ και οι διαδικτυακοί εγκληματίες γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι με αυτό το χαρακτηριστικό θα μπουν σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή θα ανοίξουν οποιονδήποτε φάκελο για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν.

Η κατανόηση της ψυχολογικής πλευράς ενός ανθρώπου με το χαρακτηριστικό του χαμηλού αυτο-ελέγχου και του τρόπου που χρησιμοποιούν την τεχνολογία και το ίντερνετ, είναι σημαντικό βήμα για να καταπολεμηθεί το ηλεκτρονικό έγκλημα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χολτ.

«Υπάρχουν ανθρώπινα στοιχεία στο ηλεκτρονικό έγκλημα τα οποία δεν έχουμε διερευνήσει γιατί επικεντρωνόμαστε κυρίως στα τεχνικά και πώς διορθώνονται», υποστηρίζει προσθέτοντας πως «εάν κατανοήσουμε την ανθρώπινη πλευρά, υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν λύσεις πιο αποτελεσματικές από τη στρατηγική και την παρέμβαση.»
 

Πηγή: Science Daily