Έρχεται το iPhone 3G

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το iPhone είχε προκαλέσει αίσθηση, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του να αποφέρουν τεράστια κέρδη στα ταμεία της Apple, παγιώνοντας την εταιρεία στη συνείδηση όλων και ως κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων.

Δεν ήταν βέβαια μόνο η τεχνολογία της οθόνης αφής που είχε προκαλέσει αίσθηση. Ήταν η τέχνη πίσω από αυτό το κινητό. Η τέχνη του design, η τέχνη του μάρκετινγκ την οποία κατέχει πολύ καλά ο επικεφαλής της εταιρείας Στιβ Τζομπς και το επιτελείο του.

Πριν προλάβουμε καλά καλά λοιπόν να υποδεχθούμε επίσημα το iPhone επίσημα στην Ελλάδα, η Apple ανακοίνωσε το διάδοχό του iPhone 3G.

Όπως εύλογα συμπεραίνει κανείς από το όνομα iPhone 3G, το νέο κινητό της Αpple προσφέρει πρόσβαση σε υπηρεσίες τρίτης γενιάς (που χρειάζονται ταχύτατη μεταφορά όγκου δεδομένων για βιντεοκλήσεις, video streaming, video games, ΜΜS κλπ) καθώς υποστηρίζει τις τεχνολογίες UMTS, HSDPA, GSM, Wi-Fi, EDGE, και Bluetooth 2.0 + EDR.

Παράλληλα, ο ενσωματωμένο δέκτης GPS (Global Positioning System) μπορεί να αξιοποιηθεί για την εύκολη μετάβαση στον επιθυμητό προορισμό, αλλά και τον εντοπισμό περιοχών που ενδιαφέρουν το χρήστη.

Επίσης, η νέα συσκευή θα διαθέτει τη σουίτα Microsoft Exchange που προσφέρει, μεταξύ άλλων, ημερολόγιο, e-mail, και ατζέντα επαφών.

Ελαφρώς βελτιωμένη φαίνεται ότι θα είναι η ευκρίνεια της οθόνης αφής της συσκευής, ενώ η ίδια η συσκευή από τις πρώτες φωτογραφίες φαίνεται να είναι λεπτότερη του σημερινού iPhone.

Το iPhone 3G θα ενσωματώνει και την αναβαθμισμένη έκδοση 2.0 του λειτουργικού της Apple, η οποία παρέχει αρκετά προηγμένα χαρακτηριστικά ευχρηστίας σε σύγκριση με τις προγενέστερες.

Πάντως, και οι κάτοχοι του συμβατικού iPhone θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν τη νέα έκδοση δωρεάν όταν θα διατεθεί στο κοινό (πιθανότατα από τον Ιούλιο).

Όσον αφορά την φωτογραφική κάμερα που θα διαθέτει το νέο "τέκνο" της Apple, η εταιρεία δεν κάνει καμία διαφορά στο site της, κάτι που ενδεχομένως επιβεβαιώνει τη φημολογία ότι θα είναι ακριβώς η ίδια με του προηγούμενου iPhone (2 Megapixels), δηλαδή θα είναι ικανοποιητικής ανάλυσης, αλλά πάντως πίσω από τον ανταγωνισμό που έχει πλέον ενσωματωμένες κάμερες τουλάχιστον 3,2 Μegapixels στα κινητά.

Από τις 11 Ιουλίου το iPhone 3G θα διατίθεται στη λιανική στις εξής περιοχές του πλανήτη (σε παρένθεση οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας που το διαθέτουν): Μεξικό (America Movil), ΗΠΑ (AT&T), Χονγκ Κονγκ (Hutchinson Telecom), Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία (O2), Αυστραλία (Optus), Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία και Πορτογαλία (Orange), Καναδάς (Rogers), Ιαπωνία (Softbank), Ελβετία (Swisscom), Ιταλία (Telecom Italia Mobile), Ισπανία (Telefonica), Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία (Teliasonera), Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία (T-Mobile), Αυστραλία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία και Πορτογαλία (Vodafone).

H Vοdafone θα φέρει το νέο iPhone και στην Ελλάδα αργότερα μέσα στο 2008, με την καθυστέρηση να οφείλεται πιθανώς στην ανάγκη εξελληνισμού του λειτουργικού.

Συμπερασματικά, τα πρώτα στοιχεία κατατείνουν στο γεγονός ότι το νέο iPhone δεν πρόκειται για μια επανάσταση, αλλά για (μια λογική) εξέλιξη της πρώτης προσπάθειάς, με την Apple να εισακούει σε μεγάλο βαθμό τις επιθυμίες των χρηστών. Όσον αφορά την τιμή λιανικής διάθεσης στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια πληροφορία ακόμη.

Πηγή: Στέλιος Κάνδιας