Τόμος για το Σπήλαιο των Πετραλώνων

Στην έκδοση δίγλωσσου τόμου για το Σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής προχώρησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στον οποίο παρουσιάζονται οι μελέτες για αυτό, καθώς και τα σπουδαιότερα ευρήματα, μεταξύ αυτών του παγκοσμίως γνωστού απολιθωμένου κρανίου του πρώτου ανθρώπου.

Ο τόμος Πετράλωνα ένα σπήλαιο, μία προϊστορία, που εκδόθηκε από την Επιτροπή Εντύπων και Ψηφιακών Εκδόσεων του ΑΠΘ, παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον πρύτανη, Αναστάσιο Μάνθο, και τους συντελεστές της έκδοσης.

Στις 134 σελίδες του παρουσιάζεται το ιστορικό στην ελληνική και αγγλική γλώσσα της εύρεσης του σπηλαίου, του κρανίου, των υπόλοιπων απολιθωμένων ευρημάτων χλωρίδας και πανίδας, καθώς και το ιστορικό των μέχρι σήμερα μελετών. Παράλληλα, παρατίθενται χάρτες, γραφικά, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Το απολιθωμένο κρανίο του ανθρώπου που εντοπίστηκε στο Σπήλαιο το 1960 αποτελεί εύρημα παγκόσμιας σημασίας, λόγω της συμβολής του στη μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπου. Πρώτοι μελετητές του υπήρξαν οι καθηγητές του ΑΠΘ Γ. Μαρίνος, Α. Κανέλης, Π. Κόκκορος, ενώ μέχρι και σήμερα επιστήμονες από όλο τον κόσμο εξετάζουν το κρανίο, που φυλάσσεται στο Μουσείο Εργαστηρίου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου.
 

Η θέση όπου βρέθηκε το κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων, το μαυσωλείο

Οι καθηγητές και συγγραφείς του τόμου, Γιώργος Κουφός και Ευαγγελία Τσουκαλά, δήλωσαν ότι το Σπήλαιο δεν έχει μελετηθεί πλήρως και επεσήμαναν την ανάγκη να δοθεί στο ΑΠΘ η δυνατότητα να προχωρήσει στην έρευνα και αξιοποίηση και των υπολοίπων ευρημάτων. Υπάρχουν ευρήματα 9 και 10 εκατομμυρίων χρόνων, που δεν έχουν μελετηθεί ακόμη, είπε ο Γ. Κουφός.

Σύμφωνα με την Ε. Τσουκαλά το ΑΠΘ έχει προτείνει τη σύσταση παγκόσμιας επιτροπής ειδικών για την ανασκαφή και μελέτη των υπόλοιπων δειγμάτων του Σπηλαίου. Εκτός από το κρανίο του ανθρώπου των Πετραλώνων δεν έχει βρεθεί άλλο δείγμα που να αποδεικνύει ότι το Σπήλαιο έχει κατοικηθεί και από ανθρώπους, εκτός από σαρκοφάγα ζώα, είπε.

Σημαντική έκδοση, καθώς συμπληρώνεται μισός αιώνας μελέτης των δεδομένων του Σπηλαίου, χαρακτήρισε τον τόμο ο Α. Μάνθος, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εντύπων, Επαμεινώνδας Κριεζής, ανέφερε ότι στα προσεχή σχέδιά της είναι η έκδοση βιβλίων για τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, για τη Βυζαντινή τέχνη, καθώς και η επανέκδοση παλιών και αξιόλογων βιβλίων.

Πηγή: skai.gr