ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Ημερίδα- Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών: Η Φυσική μαγεύει μικρούς και μεγάλους

Η εκδήλωση στηρίζει το έργο του «Όλοι μαζί μπορούμε». Έτσι, όσοι από τους επισκέπτες το επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας για να υποστηρίξουν το έργο της εν λόγω μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Γιατί… όλοι μαζί μπορούμε!!!

 
Το Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών, ο Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σάς προσκαλούν στο 3ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών στο Δημαρχείο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 και ώρες 10:00 έως 14:00.
Στην Ημερίδα- Πανηγύρι Φυσικής έχουν προσκληθεί και θα ομιλήσουν οι εξής διακεκριμένοι θετικοί επιστήμονες :

• Δρ Κριμιζής Σταμάτης, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος Διαστημικός Επιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής στα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της NASA, με θέμα ομιλίας : «Από τη Γη στον Γαλαξία σε 41 χρόνια: το επικό ταξίδι των διαστημόπλοιων Voyager 1και 2 »

• Δρ Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, με θέμα ομιλίας : «Φυσικά φαινόμενα- φυσικές καταστροφές και υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

 Ο κ. Κριμιζής θα τιμηθεί από τον Δήμο Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης για το πολυσχιδές του έργο και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του εν λόγω δήμου. Μετά το πέρας των ομιλιών, θα εμφανιστούν οι Science Reactors σε ένα “Stand up Science”. Η ομάδα αυτή των νέων επιστημόνων, με ταλέντο στην επικοινωνία της επιστήμης, βγαίνει από το εργαστήριο και… ανεβαίνει στη σκηνή, μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα σε κατανοητές ιστορίες, γεμάτες χιούμορ!

Παράλληλα, στους χώρους του Δημαρχείου Βούλας θα λειτουργούν εργαστήρια (workshops), με παρουσίαση εντυπωσιακών πειραμάτων από τους ακόλουθους επιστήμονες και δασκάλους :

• Ανδρακάκου Σοφία, Χημικός «Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών», Ζαρμπή Κατερίνα, Πασσαρή Ρένα, Χατζή Ιωάννα, εκπαιδευτικοί 1 ου Δημοτικού Βάρης, Μπερδούση Κατερίνα εκπαιδευτικός Δημοτικού Βάρκιζας, με θέμα : «Η επιστήμη στην υπηρεσία της ομορφιάς ∙ παρασκευάζοντας καλλυντικά»

• Γάτσιος Γιάννης, Φυσικός, πρώην υπεύθυνος Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ν. Σμύρνης, με θέμα : «Παίζοντας ανακαλύπτω την ομορφιά και τη μαγεία της φύσης».
Θα πραγματοποιηθούν πειράματα μηχανικής, οπτικής και ηλεκτρομαγνητισμού.

• Γκούμας Παναγιώτης, Φυσικός-πειραματιστής, Αλεξανδρίδης Μπάμπης και Γκιώνης Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικοί 3 ου Δημοτικού Βούλας, με θέμα : «Πειράματα ηλεκτρισμού και ακραίως χαμηλών θερμοκρασιών». Μεταξύ των άλλων, θα πραγματοποιηθούν εντυπωσιακά πειράματα με χρήση υγρού αζώτου και ξηρού πάγου, υλικών με… μαγικές (!) ιδιότητες.

• Κιτράκης Γιώργος και Ληξουριώτη Μαρία, εκπαιδευτικοί ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Πασχάλη», με θέμα : «Παρασκευή αρωμάτων». Θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά, μυώντας τα στην τέχνη της αρωματοποιίας.

• Κονιδιτσιώτης Δημήτρης, Χημικός, Ελευθεράτος Σοφοκλής και Ζέλιος Γεώργιος, εκπαιδευτικοί 4 ου Δημοτικού Ελληνικού με θέμα : «Εκρηκτικές καύσεις». Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα μαγευτούν από την εκρηκτική συμπεριφορά κάποιων υλικών.

• Γκρέκα Χριστίνα, εκπαιδευτικός, Δημήτρης Θώμου, καθηγητής Πληροφορικής, Μανωλόπουλος Γιάννης, Φυσικός, και Νάκου Αλεξάνδρα, εκπαιδευτικός, με θέμα: «Ο έξυπνος Arduino σε ρόλο φαροφύλακα ∙ ένα εργαστήριο αυτοματισμού και ρομποτικής». Στο πλαίσιο του εργαστηρίου αυτού, τα παιδιά θα εισαχθούν στον χώρο του ανοιχτού υλικού και ανοιχτού λογισμικού.

• Τριαντάφυλλος Κώστας, Ιδρυτής του Planet Physics, με θέμα : «Πειράματα Φυσικής». • Μποτσάκης Γιώργος, Νιώτης Αντρέας και Ράπτης Γιώργος, Φυσικοί και Μάστορη Βάνα, εκπαιδευτικός 9ου Δημοτικού Γλυφάδας με θέμα : «Η Φυσική ηλεκτρίζει και μαγνητίζει τη γνώση».
Στην είσοδο του Δημαρχείου θα υπάρχουν πάγκοι πειραματικών διατάξεων και κατασκευών από διάφορες σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί Μπαλιάκου Αχιλλεία και Κουφάκη Αφροδίτη του 2 ου Δημοτικού Βούλας θα παρουσιάσουν, με τη βοήθεια μαθητών τους Ε’ και Στ’ δημοτικού, μαγικά πειράματα Φυσικής.

Ακόμα, ο Όμιλος Ρομποτικής του 3 ου Δημοτικού Βούλας, με προπονητή τον κ. Πίκη Παναγιώτη, θα παρουσιάσει κατασκευές των παιδιών των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Επιπλέον, στον χώρο αυτό, οι εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού σχολείου «Ιορδανάκειο», Βαγιωνής- Κόγιας Σπύρος, Δέτσικας Θεόδωρος, Λυμπερόπουλος Γιώργος και Παναγιωτοπούλου Σταυρούλα, αξιοποιώντας την ψυκτική ικανότητα του υγρού αζώτου, θα παρασκευάζουν και θα προσφέρουν μπροστά στα μάτια σας παγωτά της αρεσκείας σας. Τέλος, μαθητές του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Σχολείο Σταυράκη» θα παρασκευάζουν, με την καθοδήγηση της κ. Κόρκου Ιωάννας, Χημικού, απολυμαντικό gel χεριών, καθώς… οι κίνδυνοι της γρίπης παραμονεύουν παντού!

Εξω από τον χώρο του Δημαρχείου, θα βρίσκεται ο αυτοκίνητος σταθμός του Meteo.gr, το «meteo on wheels», καθώς και τηλεσκόπια από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, για να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι Ήλιο.

Τέλος, drone του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ θα υπερίπταται του χώρου, προσφέροντας μοναδικά «εναέρια» στιγμιότυπα της εκδήλωσης. Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση αυτή στηρίζει το έργο του «Όλοι μαζί μπορούμε». Έτσι, όσοι από τους επισκέπτες το επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας για να υποστηρίξουν το έργο της εν λόγω μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Γιατί… όλοι μαζί μπορούμε!!!

 
Tzager: Ο πρώτος τεχνητός ερευνητής στον τομέα βιοϊατρικής από δύο Έλληνες
Την τεχνητή νοημοσύνη έχουν βάλει στην υπηρεσία της βιοϊατρικής δύο Έλληνες οι οποίοι, πριν από περίπου τρία...
14.09.2019, 09:11
Πρωτοποριακή συσκευή παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από τον κρύο νυχτερινό ουρανό
Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη φθηνή θερμοηλεκτρική συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και...
13.09.2019, 10:49
Εντοπίστηκε δεύτερο ουράνιο σώμα που έρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα
Μετά τον ασυνήθιστα επιμήκη σαν πούρο «Οουμουαμούα», τον πρώτο επισκέπτη προερχόμενο έξω από το ηλιακό μας...
13.09.2019, 09:48
Πρόστιμα και φόρους σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα καταβάλλει η Google στη Γαλλία
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, ο διακανονισμός αυτός περιλαμβάνει ένα πρόστιμο ύψους 500...
12.09.2019, 20:03
Έξι αστροναύτες κάνουν «πρόβα» για τον Άρη σε σπήλαιο στη Σλοβενία
Έξι αστροναύτες από πέντε διαστημικές υπηρεσίες θα προετοιμαστούν για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές...
12.09.2019, 09:38
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ— Ανακαλύφθηκαν φυσαλίδες σε σχήμα κλεψύδρας που εκπέμπουν ραδιοκύματα
Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια από τις μεγαλύτερες έως σήμερα δομές που έχει παρατηρηθεί στον...
12.09.2019, 09:01
Το Netflix «αποχαιρετά» ταινίες και σειρές τον Σεπτέμβριο
Η «μάχη» του streaming καλά κρατεί και το Netflix χάνει σημαντικά φιλμ από τη ταινιοθήκη του, καθώς οι...
12.09.2019, 02:50
Έλληνας αστρονόμος εντόπισε υδρατμούς σε πιθανώς κατοικήσιμο εξωπλανήτη
Πρόκειται για τον εξωπλανήτη K2-18b, ο οποίος είχε αρχικά ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ»...
11.09.2019, 20:07
Ερευνητές ανίχνευσαν μυστηριώδεις ραδιοπαλμούς δισ. έτη φωτός μακριά
Οι ραδιοπαλμοί αυτοί διαρκούν μόνο χιλιοστά του δευτερολέπτου, και εικάζεται πως προέρχονται από...
11.09.2019, 18:50
Αυτό είναι το νέο iPhone 11 Pro με τριπλή κάμερα (video)
Η Apple παρουσίασε σε εκδήλωση στην έδρα της στην Καλιφόρνια τα νέα μοντέλα «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων...
11.09.2019, 08:15

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 24  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.