Το Facebook μοιράστηκε προσωπικά δεδομένα με τέσσερις κινεζικές εταιρείες

Το Facebook μοιράστηκε κάποια προσωπικά δεδομένα χρηστών με τέσσερις κινεζικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της Huawei, η οποία συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο αμερικανικός κολοσσός.

Η Huawei, η Lenovo, η OPPO και η TCL Corp ήταν τέσσερις από τις περίπου 60 κατασκευαστές συσκευών ανά τον κόσμο με τις οποίες η Facebook είχε συνάψει συμβάσεις συνεργασίας ώστε να τους επιτρέψει να αναπτύξουν καλύτερες εφαρμογές και προϊόντα για τους χρήστες τους.

Οι συνεργασίες είχαν ως στόχο την προώθηση του Facebook σε φορητές συσκευές – κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ – σε μια εποχή που η εταιρεία δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη παρουσία σε αυτόν τον χώρο και βασιζόταν πρωτίστως σε χρήστες που συνδέονταν στο δίκτυό του μέσω υπολογιστή.

Η Huawei έχει προκαλέσει προβληματισμό στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, λόγω φόβων πως οι συσκευές της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όργανα κατασκοπείας προς όφελος του Πεκίνου. Η χρήση προϊόντων Huawei απαγορεύεται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ενώ η Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την παροχή υλικών της στην δημιουργία δικτύων 5G.

Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία υπεραμύνθηκε
των συνεργασιών με τις κινεζικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα που μοιράστηκε έμεναν στην συσκευή του εκάστοτε χρήστη και δεν αποθηκεύτηκαν σε διακομιστές της Huawei.

Υπενθύμισε πως η Huawei είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής συσκευών στον κόσμο κι ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις συνεργάζονται μαζί της για να βελτιώσουν την συνέργεια των υπηρεσιών τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Facebook προανήγγειλε πως θα τερματίσει την συνεργασία με την Huawei εντός τη εβδομάδες. Δεν είναι σαφές εάν θα τερματιστούν επίσης οι συνεργασίες με τρις άλλες τρεις κινεζικές εταιρείες.
Πηγή: skai.gr