«Έρμαια» των χάκερ εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές στην Ευρώπη

Έναν χρόνο μετά τις μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που προκάλεσαν την κατάρρευση σημαντικών ιστοσελίδων παγκοσμίως, εκατομμύρια κάμερες, εκτυπωτές και συσκευές δικτύου παραμένουν απροστάτευτες απέναντι στις κακόβουλες επιθέσεις των χάκερ, σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας ηλεκτρονικής ασφάλειας Trend Micro.

Μόνο στο Βερολίνο, περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές λειτουργούν χωρίς προστασία ενώ ακολουθεί το Λονδίνο με περίπου 2,5 εκατομμύρια.

Ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μόνο η Ρώμη διατηρεί σχετικά μικρό αριθμό «ορατά απροστάτευτων συσκευών» (περίπου 300.000), σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Για τον υπολογισμό του αριθμού των εκτεθειμένων συσκευών στις ευρωπαϊκές πόλεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μηχανή αναζήτησης Shodan, που εντοπίζει τις συνδεδεμένες συσκευές στον «Ιστό των Πραγμάτων».

Η Trend Micro τονίζει ότι οι χρήστες των ηλεκτρονικών συσκευών θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη διαχείρισης των συσκευών τους, καθώς οι κατασκευαστές αποτυγχάνουν σε πολλές περιπτώσεις να παρέχουν προεπιλεγμένη ασφάλεια σε αυτές..

Η προειδοποίηση γίνεται ένα χρόνο μετά το κύμα κυβερνοεπιθέσεων με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού που έθεσε εκτός λειτουργίας δημοφιλείς ιστοσελίδες και «πέταξε έξω» από το ίντερνετ 900.000 χρήστες της Deutsche Telecom.

Με εκατομμύρια συσκευές να μη διαθέτουν ασφάλεια
, είναι ζήτημα χρόνου να σημειωθούν μεγαλύτερης έκτασης διακοπές επιθέσεις, σημειώνει η εταιρεία. 

Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2017, 8,4 δισεκατομμύρια συσκευές θα είναι συνδεδεμένα στο ίντερνετ, σημειώνοντας αύξηση 31% από πέρυσι. Έως το 2020 ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει τριπλασιαστεί.
Πηγή: skai.gr