ΗΠΑ: Google, facebook & twitter απαντούν στη Γερουσία για το Electiongate

Εκπρόσωποι της Google, του Facebook και του Twitter καταθέτουν σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, στο πλαίσιο των ερευνών για την ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, με στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Οι εταιρείες, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διεξάγει την σχετική έρευνα και θέλει να διαπιστώσει αν η Ρωσία (τόσο σε κρατικό όσο και σε ιδιωτικό/επιχειρηματικό επίπεδο) χρησιμοποίησε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Την Τρίτη, στελέχη και από τις τρεις επιχειρήσεις «απέτυχαν να πείσουν» τη δικαστική υποεπιτροπή της Γερουσίας ότι οι ΗΠΑ είναι ασφαλείς σε μία μελλοντική απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές, τόσο από την Ρωσία όσο και από άλλες ξένες δυνάμεις, μεταδίδουν στην δική τους ανταπόκριση οι New York Times.

Η επιτροπή εξετάζει αν οι ηλεκτρονικές αυτές πλατφόρμες χρησιμοποιήθηκαν από τρίτους για την διασπορά ψευδών ειδήσεων και την πρόκληση σύγχυσης στην κοινή γνώμη, ενόψει της αναμέτρησης Τραμπ - Κλίντον.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπερ (και προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών) ο οποίος υπεραμύνθηκε της τελικής επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Πολλοί άνθρωποι και ακόμα και μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να απομονώσουν τον διάλογο σε ένα και μόνο ζήτημα: στο κατά πόσο ξένοι παράγοντες εκτέλεσαν χειρουργικές δράσεις για να βοηθήσουν στην εκλογή προέδρου (…) η ιστορία δεν είναι τόσο απλή», υπογράμμισε.

Ο κ. Μπερ παρατήρησε ότι πενταπλάσιες διαφημίσεις έπαιξαν στο Μέριλαντ, μία κατά παράδοση δημοκρατική πολιτεία, από το Γουισκόνσιν όπου ο Τραμπ κέρδισε οριακά.

«Η υπόθεση δεν αφορά την επανάληψη των εκλογών. Δεν έχει να κάνει με το ποιος κέρδισε και το ποιος έχασε – αφορά στην εθνική ασφάλεια και τη συλλογική ευθύνη (…) την στοχευμένη και πολυπρόσωπη επιχείρηση χειραγώγηση του αμερικανικού λαού από πράκτορες μίας ξένης και εχθρικής δύναμης».

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές πάντως επιμένουν ότι η ρωσική δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με τις εκλογές. «Ρώσοι δημιούργησαν σελίδες στο Facebook, ανέβασαν βίντεο στο Youtube προσπαθώντας να επηρεάσουν συγκεκριμένο κοινό», τόνισε ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν από το Όρεγκον.

Καθώς οι γερουσιαστές πίεσαν τον γενικό σύμβουλο του Facebook, Κόλιν Στρετς, σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε το facebook στις εκλογές της 9ης Νοεμβρίου, ο Στρετς εστίασε στο ζήτημα των «αληθινών προφίλ» σε αντιπαραβολή με τους ψεύτικους λογαριασμούς.

Εξηγώντας τους λόγους που η εταιρεία κατέβασε περισσότερες από 80.000 ψεύτικες διαφημίσεις με «ρωσικό ίχνος», ο Στρετς είπε πως η διαγραφή δεν έγινε λόγω του περιεχομένου των διαφημίσεων αλλά εξαιτίας των ψεύτικων στοιχείων στους λογαριασμούς.

Η διάκριση είναι σημαντική για το Facebook καθώς δεν θέλει να κατηγορηθεί για «λογοκρισία». Για να κατέβει μία ανάρτηση λόγο περιεχομένου πρέπει να παραβιάζει τους κανονισμούς της ηλεκτρονικής κοινότητας σχετικά με τη βία ή το γυμνό.

Ο κ. Μπερ αναρωτήθηκε αν το facebook θα έκλεινε τους περίπου 470 λογαριασμούς που συνδέονταν με τη Ρωσία, αν αυτοί δεν ήταν ψεύτικοι. «Δεν σας προβληματίζει που χρειάστηκε αυτή η επιτροπή να εξετάσει την φύση των λογαριασμών και του περιεχομένου;» αναρωτήθηκε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

«Η αυθεντικότητα των λογαριασμών είναι βασική», απάντησε ο Στρετς, παραδεχόμενος πως αρκετοί από αυτούς τους λογαριασμούς θα έκλειναν ούτως ή άλλως επειδή παραβίαζαν και άλλους όρους χρήσης.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας