Παγκόσμια Τράπεζα: Τα «εργαζόμενα ρομπότ» ίσως μας οδηγήσουν στη βία

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε «τροχιά σύγκρουσης» δεδομένης της τεχνολογικής προόδου, καθώς οι προσδοκίες εκατομμυρίων εργαζόμενων έρχονται σταδιακά αντιμέτωπες με τη μελλοντική αυτοματοποίηση αρκετών θέσεων εργασίας, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη, Τζιμ Γιονγκ Κιμ υπογράμμισε τη σημασία της επιπλέον θεσμικής προάσπισης και των επενδύσεων στη μόρφωσης όσο και τις δομές υγείας, ώστε οι εργαζόμενοι να παραμένουν ανταγωνιστικοί και ασφαλείς σε ένα διαρκώς εναλλασσόμενο οικονομικό περιβάλλον.


Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Καθώς στο μέλλον τα ρομπότ θα αντικαθιστούν εκατομμύρια ανειδίκευτους εργαζόμενους και υπαλλήλους χαμηλών δεξιοτήτων, θα χρειαστεί μία διαφορετική στρατηγική επενδύσεων που θα διασφαλίζει την επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, παρατήρησε ο Κιμ.

Αν οι προσδοκίες των εργαζομένων για δουλειά δεν βρουν ανταπόκριση και ανάλογες ευκαιρίες, η κοινωνική δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει στην ευθραυστότητα, τις συγκρούσεις και ακόμα και την βία, παρατήρησε ο Κιμ.

Στο παρελθόν πολλοί επιστήμονες και διανοητές έχουν προειδοποιήσει και συνεχίζουν να προειδοποιούν για τις ενδεχόμενες ανισότητες στις οποίες θα οδηγήσει η εξέλιξη της τεχνολογίας και η «μοιραία» αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού από ρομποτικές διατάξεις. 



Πέρυσι, ο Στήβεν Χώκινγκ υπογράμμιζε πως ο εργοστασιακός αυτοματισμός έχει ήδη στοιχίσει θέσεις εργασίας στον βιομηχανικό κλάδο και η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να εντείνει αυτή την «καταστροφή» θέσεων εργασίας της μεσαίας τάξης, αφήνοντας άθικτες μόνο τις πλέον δημιουργικές και τις επιτελικές/διευθυντικές θέσεις.

Αυτή η εξέλιξη, κατά τον Χώκινγκ, θα επιταχύνει με την σειρά της την διόγκωση των οικονομικών ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα. «Το διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα επιτρέψουν σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων να αποκομίσουν αμύθητα πλούτη, απασχολώντας στις επιχειρήσεις τους ελάχιστους ανθρώπους. Η εξέλιξη αυτή φαντάζει σήμερα αναπόφευκτη και επίσης κοινωνικά καταστροφική», έγραφε τον Δεκέμβριο ο θεωρητικός φυσικός.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας