ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Οι χάκερς είναι ήδη «μέσα» στα δίκτυα ηλεκτροδότησης σε ΕΕ & ΗΠΑ

Χάκερ έχουν ήδη εισβάλει σε συστήματα ηλεκτρικών δικτύων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, και «περιμένουν» την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προειδοποιεί σε έκθεσή η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας Symantec.

 
Χάκερ έχουν ήδη εισβάλει σε συστήματα ηλεκτρικών δικτύων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, και «περιμένουν» την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, όπως προειδοποιεί σε έκθεσή η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας Symantec.

«Τους βλέπουμε «ενεργούς» μέσα στο δίκτυο», κατά τη διενέργεια ελέγχων ρουτίνας, προσπαθώντας ενδεχομένως να κατανοήσουν σε βάθος την αρχιτεκτονική των δικτύων, ώστε να εξαπολύσουν επιθέσεις όταν το κρίνουν σκόπιμο, εκτιμά ο τεχνικός διευθυντής Έρικ Σιέν.

Οι εταιρείες ηλεκτροδότησης φροντίζουν για τον συνεχή έλεγχο των δικτύων τους, αλλά φαίνεται πως η σχετικά «απλή» δομή τους, γίνεται συστηματικά στόχος χάκερ.

Σύμφωνα με την Symantec, η ομάδα χάκερ Dragonfly έχει ήδη τη δυνατότητα να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα κίνητρά τους είναι ενδεχομένως πολιτικά, τονίζει ο Σιέν.

Της ίδια άποψης είναι και η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowstrike που θεωρεί ότι η Dragonfly είναι επανδρωμένη από Ρώσους εθνικιστές που εισβάλλουν μεθοδικά σε ηλεκτρο-δίκτυα ώστε να χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης τις δυνατότητές τους, όταν απαιτηθεί στο μέλλον.

«Περιμένουν μέχρι να συμβεί κάποιο σοβαρό πολιτικό γεγονός, τότε θα έχουν κυβερνο-όπλα για να ασκήσουν πίεση», συνεχίζει ο τεχνικός διευθυντής της Symantec. 

Μπορεί για την ώρα να μην έχουν χτυπηθεί μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά οι επιθέσεις του 2015 και του 2016 που βύθισαν στο σκοτάδι μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας, ακόμα και μέσα στο Κίεβο, είναι ενδεικτικές για τις δυνατότητές τους.

Πως μπήκαν στα δίκτυα

Δεν είναι όμως μόνο η Dragonfly. Οι «κακόβουλες ομάδες» Energetic Bear και Berserk Bear κατάφεραν να μπουν σε ιδιωτικά δίκτυα ηλεκτροδότησης, ξεγελώντας με email τους υπαλλήλους τους. Πρόκειται για μία σχετικά συνηθισμένη τακτική: οι χάκερ έστειλαν φαινομενικά «αθώα» e-mail με αρχεία κειμένου, που κάποιοι από τους εργαζόμενους δοκίμασαν να ανοίξουν σε περιβάλλον Microsoft.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν κακόβουλα προγράμματα υποκλοπής κωδικών και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών που έδωσαν στους επιτιθέμενους πρόσβαση και έλεγχο στους υπολογιστές των ηλεκτρικών δικτύων.

Η Symantec συνδυάζει αυτές τις πρακτικές με την πρόσφατη αύξηση των ηλεκτρονικών επιθέσεων.

Τον Ιούλιο, τόσο το FBI όσο και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, προειδοποιούσαν την αμερικανική κυβέρνηση πως η βιομηχανία ενέργειας έχει στοχοποιηθεί από χάκερ. Ο Σιέν φοβάται πως ακόμα και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις έγιναν στόχος αλλά χωρίς «ιδιαίτερη επιτυχία» αφού οι κανονισμοί λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών επιβάλουν οι υπολογιστές του δικτύου ελέγχου να αποτελούν εντελώς ξεχωριστό δίκτυο από «έξω από τον Ιστό».

Η Dragonfly έχει συνδεθεί και με προηγούμενες επιθέσεις στην βιομηχανία της ενέργειας. Από τις αρχές του 2014 και μέσα στους επόμενους 18 μήνες, η ομάδα κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα συστήματα περίπου 1.000 οργανισμών σε 84 χώρες.

Μέσα στο 2017, οι κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας αυξήθηκαν σημαντικά. Ενδεικτικό είναι πως το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι επιθέσεις σημείωσαν άνοδο κατά 131% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Παράλληλα με τον πολλαπλασιασμό παρατηρήθηκε και «αύξηση» της γεωγραφικής ακτίνας ανεβάζοντας το σύνολο των χωρών που έχουν δεχθεί μαζικές επιθέσεις από τις 72 στις 86.

 
Πως ο Τραμπ έχασε μέσα σε μία ημέρα 300.000 followers
To twitter ξεκίνησε ήδη την απενεργοποίηση «αναξιόπιστων» και ψεύτικων λογαριασμών από το δίκτυό του κάτι το...
13.07.2018, 12:51
Οι ΗΠΑ δεν θα αποστέλλουν αστροναύτες στο διάστημα από το 2019
Η συμφωνία με τις Space X και Boeing φαίνεται πως τελικώς δεν θα υλοποιηθεί και οι ΗΠΑ από το Νοέμβριο του...
12.07.2018, 18:06
WIND Fiber to the Home- Φέρνει την Οπτική ίνα στο σπίτι
Σύνδεση Fiber to the Home προσφέρει η WIND στα νοικοκυριά μέσω του δικτύου νέας γενιάς το οποίο έχει...
12.07.2018, 14:08
Lil Miquela : Tο είδωλο του ίνσταγκραμ που πραγματικά...δεν υπάρχει
Όπως και πολλοί άλλοι κάτοχοι δημοφιλών προφίλ στα σόσιαλ Μίντια, η Λιλ Μιγκιέλα, αναλαμβάνει ,έναντι...
10.07.2018, 22:27
Αυτοί είναι οι ηγέτες με τους περισσότερους followers στο twitter
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ηγέτης με τους περισσότερους ακόλουθους στο Twitter, μπροστά...
10.07.2018, 11:53
Κίνα: Εφαρμογή που προβλέπει την ύπαρξη κουνουπιών ανά περιοχή
Την λύση στο άκρως ενοχλητικό φαινόμενο των τσιμπημάτων των κουνουπιών φαίνεται πως βρήκαν στην Κίνα, μέσω...
09.07.2018, 12:39
Το Twitter «πάγωσε 70 εκατομμύρια λογαριασμούς» λόγω ψευδών ειδήσεων
Σύμφωνα με στοιχεία της «Washington Post» οι διαγραφές συνεχίζονται και τον Ιούλιο, με αμείωτο ρυθμό.
07.07.2018, 08:39
Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης
Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.Πρωτοποριακοί κύκλοι μαθημάτων με έμφαση στην καινοτομία στοχεύουν στην...
06.07.2018, 20:20
Έτοιμο το πρώτο σπίτι που δημιουργήθηκε σε 3D εκτυπωτή
Μια οικογένεια στην Γαλλία, θα είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα κατοικήσει σε σπίτι εξολοκλήρου φτιαγμένο από...
06.07.2018, 19:30
Εντυπωσιακή η συμμετοχή στο πρόγραμμα "Ideas That Change Us από την ΝΝ Hellas και το Orange Grove
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου και η ΝΝ Hellas ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες
05.07.2018, 18:02

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 21  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.