ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Proxima b: O εγγύτατος φιλόξενος εξωπλανήτης στο Ευγενίδειο Πλανητάριο

Με αφορμή την φθινοπωρινή ισημερία το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο έχει προσκαλέσει τον επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Διάχυσης των Επιστημών του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory, ΕSO)Lars Lindberg Christensen, ο οποίος θα μιλήσει σχετικά με την πρόσφατη πολύ σημαντική ανακάλυψη από το ΕSO ενός δυνητικά κατοικήσιμου πλανήτη στον Εγγύτατο του Κενταύρου, το πλησιέστερο άστρο στην Γη μετά τον Ήλιο.

 
Με αφορμή την φθινοπωρινή ισημερία το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο έχει προσκαλέσει τον επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Διάχυσης των Επιστημών του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory, ΕSO)Lars Lindberg Christensen, ο οποίος θα μιλήσει σχετικά με την πρόσφατη πολύ σημαντική ανακάλυψη από το ΕSO ενός δυνητικά κατοικήσιμου πλανήτη στον Εγγύτατο του Κενταύρου, το πλησιέστερο άστρο στην Γη μετά τον Ήλιο.

Τίτλος της ομιλίας είναι «Εγγύτατος Κενταύρου β: Ένας πλανήτης γύρω από το πλησιέστερο άστρο» και θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (ώρα18:30). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Lars Lindberg Christensen συμμετέχει, ως Επικεφαλής Ενημέρωσης του Κοινού, στο πρόγραμμα Pale Red Dot, στο πλαίσιο του οποίου έγινε η παραπάνω ανακάλυψη, ενώ το 2005 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Tycho Brahe για την προσφορά του στην διάχυση των επιστημών.

Παράλληλα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα προβάλλεται η ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» (ώρες 18:30, 19:30 και 20:30), ενώ το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTechLab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα υποδέχεται το κοινό και θα το ξεναγεί στους χώρους του από τις 18:00 έως τις 20:00.
Όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο, απαραίτητα είναι όμως τα Δελτία εισόδου που θα διανέμονται από τις 17:30 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.
Σημειώνεται ότι η ομιλία του κ. Christensen θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα Ελληνικά.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936177143, στο fax: 2109417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: public@eef.edu.gr. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Λίγα λόγια για την ομιλία του Lars Lindberg Christensen: «Εγγύτατος Κενταύρου β: Ένας πλανήτης γύρω από το πλησιέστερο άστρο»

Η είδηση της ανακάλυψης ενός πλανήτη γύρω από το πλησιέστερο στη Γη άστρο (εκτός του Ήλιου μας), έκανε το γύρο του κόσμου πριν από μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για μία δεύτερη Γη; Μήπως το άστρο αυτό είναι τόσο διαφορετικό από τον Ήλιο μας ώστε να μην μπορεί να φιλοξενεί πλανήτες με ζωή;

Το τριπλό αστρικό σύστημα του α-Κενταύρου αποτελεί τον βασικό στόχο του ερευνητικού προγράμματοςBreakthroughStarshot, για την κατασκευή ταχύτατων νανοδιαστημοσυσκευών, οι οποίες ίσως μελλοντικά καταφέρουν να προσεγγίσουν αυτό το σύστημα μέσα σε 20 μόλις χρόνια, αντί για τα δεκάδες χιλιάδες χρόνια που απαιτούνται με την υπάρχουσα τεχνολογία. Η νέα αυτή ανακάλυψη δημιουργεί επιπλέον ενθουσιασμό και προσμονή για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Καθόλη την διάρκεια των παρατηρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν με ένα από τα τηλεσκόπια του ESO, υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα PaleRedDot, το οποίο αποτέλεσε μία μοναδική ενημερωτική δράση. Πρόκειται για μία τολμηρή και πρωτοποριακή πρωτοβουλία των αστρονόμων που συμμετείχαν στις έρευνες αυτές, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στο ευρύτερο κοινό όλες τις πτυχές ενός ερευνητικού προγράμματος.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα


Ο Lars Lindberg Christensen είναι Αστρονόμος, Επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Διάχυσης των Επιστημών του ESO.Είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού για το Αστεροσκοπείο La Silla Paranal, για το τμήμα του ESO που ασχολείται με το ALMA(μια τεράστια συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και
μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο και πιο ακριβό επίγειο αστρονομικό πρόγραμμα), για το Ευρωπαϊκό

Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (με διάμετρο κύριου κατόπτρου που αγγίζει τα 40 m, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο επίγειο οπτικό τηλεσκόπιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024), για το τμήμα του ESO που ασχολείται με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, καθώς και για το Γραφείο Τύπου της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

«Ζωή στο Σύμπαν»

Η ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» μας προσκαλεί σε μια συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από την Γη. Ξεκινώντας από την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, η παράσταση εστιάζει στα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος που είναι πιθανότερο να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και την μελέτη ενός εξωπλανήτη. Τι θα μπορούσε άραγε να κρύβεται ανάμεσα στα αναρίθμητα άστρα των δισεκατομμυρίων γαλαξιών του Σύμπαντος;


 
Hλεκτρικό μίνι λεωφορείο για μεταφορά ΑμεΑ αποκτά ο δήμος Χανίων
Μην ξεχνάτε ότι ο δήμος μπήκε επί των ημερών μας στο Σύμφωνο των δημάρχων που μας επιβάλει σε μια σειρά...
20.07.2019, 10:03
Αφιερωμένο στο «Apollo 11» το σημερινό doodle της Google
Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο σε μια από τις σπουδαιότερες ημέρες της ανθρωπότητας, την...
19.07.2019, 02:35
Kαι πάλι σε λειτουργία το ευρωπαϊκό αντι-GPS, Galileo
Kαι πάλι σε λειτουργία βρίσκεται το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης μέσω δορυφόρου με ονομασία Galileo, σύμφωνα...
18.07.2019, 14:07
CSI Institute: Προσοχή στo FaceApp- Tι να κάνετε για να προστατευτείτε
Όπως αναφέρεται στην Πολιτική Απορρήτου της εταιρείας, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στην εφαρμογή αυτή...
18.07.2019, 13:45
Callas in Concert-The Hologram Tour: Η Κάλλας «επιστρέφει» στη σκηνή- video
Η θρυλική ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας «επιστρέφει» στη σκηνή 45 χρόνια μετά μέσω της σύγχρονης ολογραφικής...
17.07.2019, 14:25
Το ραντεβού με την ιστορία 50 έτη μετά: Χρονικό και εκτόξευση του Apollo 11
Φωτογραφίες, βίντεο και το χρονικό από την ιστορική αποστολή που οδήγησε τον άνθρωπο στην Σελήνη.
16.07.2019, 18:16
Βουλγαρία: Χάκερς έκλεψαν τα φορολογικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών
Η επίθεση "προήλθε από το εξωτερικό" και "πλήττει την εθνική ασφάλεια", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο...
16.07.2019, 18:01
Εκτός λειτουργίας το ευρωπαϊκό αντι-GPS, το Galileo
Πολυήμερη βλάβη στις επίγειες υποδομές έχει «μαυρίσει» μία από τις πλέον φιλόδοξες κινήσεις της Ευρωπαϊκής...
15.07.2019, 19:50
Η Ρωσία επιχειρεί το μεγαλύτερο επιστημονικό άλμα μετά την πτώση της ΕΣΣΔ
Με την βοήθεια γερμανών επιστημόνων η Ρωσία έστειλε στο διάστημα τηλεσκόπιο ακτίνων Χ που μπορεί να μας...
13.07.2019, 20:24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ— Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι νίκησαν τη γήρανση - Μπορεί να είναι αλήθεια;
«Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι έχουν αναζωογονήσει εννέα ανθρώπους. Μπορεί να είναι αλήθεια;» διερωτάται η...
13.07.2019, 11:12

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 27  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.