Κλείσιμο

Η Μεσογειακή διατροφή απογειώνεται... μέσω της τεχνολογίας

Ένα λιπόσωμα αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος ενός ανθρώπινου κυττάρου,για το οποίο αποτελεί τροφική πηγή.Τα λιποσώματα είναι, μεταξύ άλλων, χρήσιμα στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς μέσα σε αυτά μπορούν να εγκλωβιστούν ουσίες όπως ελαιόλαδο, φυτικά έλαια και βιταμίνες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. 
Μια ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε ως εταιρεία Συμβούλων Ανάπτυξης Πωλήσεων, προχώρησε σε μια ιδιαίτερη εφαρμογή, χρησιμοποιώντας λιποσώματα χωρίς φωσφολιπίδια, που αποτελούν το δομικό υλικό της κυτταρικής μεμβράνης και επηρεάζουν τη χημική συμπεριφορά των κυττάρων.  
Μετά από έρευνα ετών,τα μέλη της εταιρείας Σύμβουλοι Ανάπτυξης Πωλήσεων κατάφεραν να «εγκλωβίσουν» μέσα σε λιπόσωμα ελαιόλαδο, φυτικά έλαια και βιταμίνες, δημιουργώντας ένα λιποσωμικό σύστημα για την παραγωγή καινοτόμων τροφίμων.Το λιπόσωμα απελευθερώνει στο πεπτικό μας σύστημα τις θρεπτικές ουσίες που εμπεριέχει, επιτρέποντας την άμεση και αποτελεσματικότερη δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. 
Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα κρεατοσκευάσματα, στη σοκολατοβιομηχανία, στα αρτοσκευάσματα και στη δημιουργία συντηρητικών για τρόφιμα. 
Έτσι, σε προϊόντα χωρίς γλουτένη – π.χ. κριτσίνια – οι άνθρωποι της εταιρείας κατάφεραν με τη συγκεκριμένη μέθοδο να προσδώσουν ελαστικότητα, πλαστικότητα, συνοχή και αφράτη αίσθηση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι στα λουκάνικα,όπου η μέθοδος επιτρέπει την αφαίρεση του extra ζωικού λίπους, ενώ στη σοκολάτα αποτρέπει το λιώσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα παραγωγής πρωτοποριακών προϊόντων με βελτιωμένα χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Κεράνης, η έρευνα της ελληνικής εταιρείας ξεκίνησε με την επιλογή των κατάλληλων πρώτων υλών για την παραγωγή του λιποσωμικού συστήματος. Έπειτα από έρευνα, δημιουργήθηκαν οι μεμβράνες του λιποσωμικού συστήματος που είχαν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών.  Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός, ότι κανένας άλλος δεν είχε υποβάλει αίτημα για την έγκριση πατέντας που έχει σχέση με λιποσώματα «χωρίς φωσφολιπίδια», όπως αποδείχθηκε από την υποβολή αίτησης πατέντας για την κατοχύρωση της ιδέας. Η εταιρεία έθεσε επίσης σειρά προδιαγραφών στη διερεύνηση των κλάδων στους οποίους θα διενεργούσε δοκιμές.Η βασικότερη όλων ήταν η προαγωγή της ελληνικής και της μεσογειακής διατροφής,δηλαδή η χρήση παγκοσμίως γνωστών προϊόντων ως πρώτες ύλες, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα και η ρίγανη, και η παραγωγή των προϊόντων από ελληνικές εταιρείες. 


Επιπρόσθετα, γίνεται έρευνα για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ ως προς το λιποσωμικό σύστημα συνεχίζονται οι δοκιμές για να βρουν νέες δυνατότητες και νέες εφαρμογές. 
Και εκτός της βιομηχανίας τροφίμων, η εταιρεία αναμένεται να επεκταθεί στη βιομηχανία των καλλυντικών, όπου στόχος είναι τα βελτιωμένα αποτελέσματα των προϊόντων.
Όσο για τον λόγο συμμετοχής στον3ο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», μιας τόσο σπουδαίας ιδέας; Όπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Κεράνης, «Θεωρούμε ότι η προώθηση της ιδέας μας μέσω του Διαγωνισμού, θα συμβάλλει στη γνωστοποίηση της προσπάθειάς μας και στην προώθηση των προϊόντων μας. Η αποδοχή της πρότασής μας από εξειδικευμένους και έγκριτους επιστήμονες προσθέτει ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα στα προϊόντα μας. Τέλος, θα μας δοθεί η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με άλλους επιχειρηματίες, εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ερευνητές και φορείς καινοτομίας και να αναπτύξουμε συνεργασίες». 
Η συμβουλή που δίνουν ο Δημήτρης Κεράνης και οι συνεργάτες του στους νέους επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρηματίες: «Η συμβουλή μας είναι να έχουν στόχους, θέληση και επιμονή. Πρέπει να ερευνούν, να μαθαίνουν, να βελτιώνονται συνεχώς και να μην εφησυχάζουν. Θα έρθει η στιγμή που οι κόποι τους θα ανταμειφθούν».  



Πηγή: skai.gr