Κλείσιμο

Εκτοξεύτηκε πυραύλος Soyouz με τριμελές πλήρωμα προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Εκτοξεύτηκε πύραυλος Soyouz με τριμελές πλήρωμα και προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ξεκινώντας μια αποστολή που θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Ανάμεσα στο τριμελές πλήρωμα υπάρχει και ένας βρετανός αστροναύτης, ο Τιμ Πικ ενώ ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Για τη Βρετανία η συμμετοχή του Τιμ Πικ είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτός θα είναι ο πρώτος επίσημος αστροναύτης που στέλνει η χώρα στο Διάστημα. Οι προηγούμενοι αστροναύτες είτε είχαν αμερικανική υπηκοότητα και εργάζονταν στη NASA ή είχαν ιδιωτική χρηματοδότηση.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα διεξαχθούν πειράματα αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σκοπό έχουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για την επιστήμη.

Η διαστημική κάψουλα Soyuz αναμένεται να φτάσει στον διαστημικό σταθμό στις 17:23.

Η Έλεν Σάρμαν ήταν η πρώτη Βρετανίδα πολίτης που ταξίδεψε στο διάστημα, όταν επισκέφθηκε το διαστημικό σταθμό Mir το 1991. Η αποστολή της προέκυψε μέσα από μια κοινή επιχείρηση της Σοβιετικής κυβέρνησης και των βρετανικών επιχειρήσεων.

Η κα Σάρμαν δήλωσε στο BBC: «Εγώ εκπαιδεύτηκα 18 μήνες για το ταξίδι μου, ο Τιμ Πικ έχει εκπαιδευτεί για έξι χρόνια».

Και συνέχισε λέγοντας «Είσαι μέρος μιας πολύ μεγάλης μηχανής. Η ομάδα είναι τόσο μεγάλη. Οι γιατροί, οι εκπαιδευτές σε κάνουν να νιώθεις ότι τίποτα δεν πρόκειται να πάει στραβά».

Σημειώνεται ότι το πλήρωμα τοποθετείται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του ταξιδιού για να εξασφαλιστεί ότι όλοι είναι υγιείς και ότι δεν θα αρρωστήσουν. 
Πηγή: skai.gr