Facebook: Σημαντική η αύξηση των κυβερνητικών αιτημάτων για πρόσβαση σε δεδομένα

Το Facebook ανακοίνωσε πως τα κυβερνητικά αιτήματα για πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης εκτινάχθηκαν το α' εξάμηνο του 2015.

Η πρόσβαση της αμερικανικής κυβέρνησης σε προσωπικά δεδομένα από τηλεφωνικές και διαδικτυακές εταιρείες έχει μετατραπεί σε «ακανθώδες» ζήτημα προστασίας των ιδιωτικών δεδομένων από τότε που ο Edward Snowden αποκάλυψε τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Η τεχνολογική βιομηχανία πιέζει για μεγαλύτερη διαφάνεια σε ότι αφορά τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να πείσε τους χρήστες ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση και παραβιάζει την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Η εξαμηνιαία έκθεση της Facebook είναι ένας από τους βασικούς δείκτες του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα δεδομένα της εταιρείας. Γενικά η Facebook δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιεί συγκεκριμένα αιτήματα που λαμβάνει από υπηρεσίες επιβολής του νόμου και μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας, τα αιτήματα για δεδομένα λογαριασμών παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 18% το α' εξάμηνο του 2015, σε 41.214 λογαριασμούς, έναντι των 35.051 αιτημάτων κατά το β' εξάμηνο του 2014.

Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Facebook «κατέβασε» 20.568 αναρτήσεις που παραβίαζαν τοπικές νομοθεσίες, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν που «κατέβασε» το β' εξάμηνο του 2014. Στις αναρτήσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ναζιστικά προπαγανδιστικά κείμενα στη Γερμανία και απεικονίσεις βίαιων εγκλημάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων προήλθαν από αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες ζήτησαν τα δεδομένα από 26.579 λογαριασμούς, έναντι 21.731 λογαριασμών το β' εξάμηνο του 2014.
Αιτήματα δέχθηκε επίσης από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, ενώ σε ότι αφορά το «κατέβασμα» αναρτήσεων, τα περισσότερα αιτήματα προήλθαν από Ινδία και Τουρκία.
Πηγή: skai.gr