Ένας χειριστής - 50 drones σε follow me mode

Ομάδα ερευνητών του Νaval Postgraduate School στο Μοντέρεϊ της Καλιφόρνια πραγματοποίησε επιτυχή πτήση ενός σμήνους από 50 drones, τα οποία βρίσκονταν από τον έλεγχο μόνο ενός ανθρώπου.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά όσον αφορά στον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV που πετούν υπό τον έλεγχο ενός μεμονωμένου χειριστή.

Η ομάδα αποσκοπεί στην ανάπτυξη συμπεριφορών «σμήνους», που παρέχουν τη δυνατότητα ελέγχου μεγάλου αριθμού αεροσκαφών χωρίς να απαιτείται αντίστοιχος αριθμός χειριστών.

Τα Zephyr drones της αποστολής κοστίζουν 2.000 δολάρια το καθένα και είναι ειδικά κατασκευασμένα, κυρίως από εξαρτήματα και κομμάτια που είναι διαθέσιμα στους χομπίστες.

Η ταυτόχρονη απογείωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού drones αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα εκτόξευσης με το χέρι, κάτι που ισχύει για τα μικρότερα drones.

Ο ειδικός εκτοξευτής που δημιούργησαν κατάφερε να τα εκτοξεύσει διαδοχικά σε διάστημα ένα drone ανά 30 δευτερόλεπτα- με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι ο χρόνος αυτός μπορεί να περιοριστεί στα 10 δευτερόλεπτα.

Τα drones κατά τη διάρκεια της πτήσης τους επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω Wi-Fi συστήματος υψηλής ισχύος αντί για τη συμβατική επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ των drones.

Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν αλγόριθμοι σμήνους σε πραγματικά αεροσκάφη αντί για εξομοιώσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις «σμήνους» είναι με τη μορφή «follow-me mode», δηλαδή ένα ή περισσότερα αεροσκάφη ακολουθούν τον αρχηγό που προπορεύεται- κάτι που συνεπάγεται κίνηση όλου του σμήνους χωρίς να χρειάζεται έλεγχος του καθενός ξεχωριστά.

Επίσης, υπάρχουν αλγόριθμοι για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες η κίνηση θυμίζει περισσότερο μέλισσες που ψάχνουν τροφή.
Πηγή: skai.gr