Νέες εικόνες του Πλούτωνα από το New Horizons

Το διαστημόπλοιο New Horizons έστειλε νέες εικόνες από τον Πλούτωνα οι οποίες αποκαλύπτουν την ύπαρξη νέων βουνών από πάγο στο κέντρο του πλανήτη.

Οι παγωμένες κορυφές ανακαλύφθηκαν στο αριστερό άκρο του πλανήτη και το ύψος τους φθάνεις περίπου τα 1000 έως 1500 μέτρα.

Τα συγκεκριμένα βουνά από πάγο είναι τοποθετημένα ανάμεσα σε μία παγωμένη πεδιάδα την οποία οι ερευνητές έχουν ονομάσει Sputnik Planum και εικάζεται πως η ηλικία της είναι μικρότερη από 100 εκατομμύρια χρόνια, και σε μια σκοτεινή περιοχή που οι επιστήμονες εικάζουν πως είναι δισεκατομμυρίων ετών.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα ευρήματα αναμένεται να γίνουν γνωστές την ερχόμενη Παρασκευή σε σχετική συνέντευξη τύπου.

Ο Τζέφ Μούρ υπεύθυνος γεωλογικών, γεωφυσικών και απεικονιστικών ευρημάτων της αποστολής του New Horizons, τόνισε: "Υπάρχει μία σαφής χρονική τουλάχιστον διαφοροποίηση των ευρημάτων μας από τη δυτική και την ανατολική πλευρά του πλανήτη. Υπάρχει επίσης μία ασαφής για εμάς ακόμη σχέση ανάμεσα στη φωτεινή κια τη σκοτεινή πλευρά του Πλούτωνα την οποία ακόμη ερευνούμε».
Πηγή: skai.gr