Κλείσιμο

Ιαπωνία: Δωρεάν wi-fi (και) στην κορυφή του όρους Φούτζι

Οι χιλιάδες ορειβάτες που επισκέπτονται καθημερινά το βουνό Φούτζι θα απολαμβάνουν πλέον δωρεάν Wi-Fi ακόμη και στην κορυφή.

Ο γιαπωνέζικος πάροχος NTT Docomo ανακοίνωσε την Παρασκευή την ενεργοποίηση οχτώ hot-spot στο βουνό ύψους 3.776 μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και τριών κόμβων που καλύπτουν την κορυφή.

Βέβαια η σύνδεση δεν θα παρέχεται ες αεί: κάθε χρήστης θα δικαιούται 72 ώρες περιήγησης – πολύ περισσότερες απ’ όσες θα ξόδευαν, ούτως ή άλλως, σε μία τόσο δύσκολη διαδρομή.

Η ανακοίνωση συνέπεσε με την έναρξη της ορειβατικής σεζόν του βουνού και έτυχε της θερμής υποδοχής από τους επισκέπτες, που συχνά διαμαρτύρονται για τον εντυπωσιακά μικρό αριθμό ελεύθερων hot spot στην Ιαπωνία.

Το 2014 περισσότεροι από 50.000 ορειβάτες ανηφόρησαν τις πλαγιές του Φούτζι ενώ φέτος αναμένεται πως οι επισκέπτες θα αυξηθούν. Το «ορεινό wi-fi» θα λειτουργεί μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, οπότε και λήγει η ορειβατική περίοδος για το Φούτζι.

«Ελπίζουμε ότι οι επισκέπτες θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία όχι μόνο για να μοιράζονται φωτογραφίες στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και για να ενημερώνονται για τον καιρό και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ασφαλή ανάβασή του στο Φούτζι», σχολιάζει ο υπάλληλος του τοπικού γραφείου τουρισμού, Ασάχι Σίμπουν.

Η σπανιότητα ανοιχτών wi-fi στην Ιαπωνία αποτελεί ένα διαχρονικό παράπονο των τουριστών. Εκτός σπιτιού, οι περισσότεροι γιαπωνέζοι συνδέονται μέσω των ταχύτατων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα πολλά ξενοδοχεία, ή ακόμα και καφετέρειες, να μην προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στον Ιστό.

Εν όψει των Ολυμπιακών του 2020 στο Τόκιο ωστόσο, δημόσιο και ιδιώτες αρχίζουν να προσαρμόζονται στις ηλεκτρονικές ανάγκες των δυτικών επισκεπτών.
Πηγή: Πάνος Σάκκας